pixabay.com

Američki dolar bi mogao da nestane kao globalno dominantna valuta, a tržište SAD da doživi kolaps zbog rastućeg državnog duga, ocenio je Žu Min, bivši visoki funkcioner Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Upozorenje Žu Mina dolazi u trenutku kada se očekuje da Sjedinjene Države udvostruče mere fiskalnih stimulacija za ublažavanje krize usled pandemije virusa korona.

Kongres trenutno razmatra novu rundu pomoći koja će koštati najmanje 1.000 milijardi dolara, a do sada je već odobreno 2.000 milijardi.

Dok američke Federalne rezerve nastavljaju agresivnu monetarnu politiku, postoji rizik od gubitka poverenja u dolar, kaže Žu, koji je bio zamenik izvršnog direktora MMF od 2011. do 2016. godine. On je trenutno šef Nacionalnog finansijskog instituta na Cingua univerzitetu u Pekingu.

– Zabrinutost nije samo u tome da li će dolar imati akumulirani pad od 30 odsto u budućnosti, već da li će se dogoditi iznenadna eksplozija gubitka poverenja u američku valutu, koja bi dovela do kolapsa njenog tržišta – rekao je Žu.

On je dodao da su sada kompanije mnogo ranjivije nego tokom svetske ekonomske krize 2008. godine, jer su niske kamate dramatično povećale obim njihovog zaduživanja.

On je objasnio da su Federalne rezerve uspele agresivnom politikom da dovedu do olakšanja finansijskog stanja i da su sprečile dalji pad ekonomije, ali mnoge kompanije i dalje klize ka bankrotstvu zbog prihvatanja mera u borbi protiv virusa korona i dugog trajanja pandemije.

– Dakle, pitanje da li će biti finansijske krize zavisi od toga da li će velike kompanije otići u bankrot i da li će doći do skoka njihove zaduženosti, što bi moglo dovesti do državne krize – rekao je Žu.

1 COMMENT

  1. Već preko 100 godina SAD dele svima po svetu lekcije iz ekonomije , finansija , demokratije , umetnosti itd. Gde god da su uvodili demokratiju ostajao je haos ,strah , beda , krv i smrt. Kako je propalo rimsko i druga carstva tako će propasti i američko. Tada će se radovati bezbroj malih zemalja , a bogami i velikih kojima su tutorisali šta i kako da rade. Kada puknu finsijski , a dolar im postane lokalna valuta neće više dolarom upravljati svetom. Danas napadaju Švajcarsku da manipuliše vrednošću franka i hoće da ih stave na crnu listu , a oni to rade ceo vek. Kakvi su to manipulatori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here