Youtube/ Laki /Jugoslovenski partizani
Tito govori na Prvoj konferenciji Pokreta nesvrstanih

Skup kojim će 11. i 12. oktobra u Beogradu biti obeleženo šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, po rečima ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selaković, mogao bi da bude prilika da se u današenjm multipolarnom svetu reafirmiše ideja zajedničkog delovanja zemalja koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama sveta.

Biće to prilika, kako kaže Selaković, i da se reafrmiše uloga svetske prestonice u kojoj je pokret nastao.

Beograd će ponovo biti cenar sveta – rekao je Selaković i ukazao da je proslava 60-godišnjice osnivanja pokreta odlična prilika koju same članice, posmatrači i međunarodne i pozdravljaju.

– Pogotovo u vreme pandemije kovida, kada je malo multilateralnih susreta u svetu – zaključio je ministar spoljnih poslova Srbije i dodao da “skup u Beogradu predstavlja sjajnu priliku da se razgovara o pitanjima od obostranih interesa, ali i da se svi koji smo bili ili smo i sada deo tog nesvrstanog sveta, da se okupimo i pošaljemo jasnu poruku kakav svet želimo da vidimo i kako želimo da se razvija.

U Beogradu će se u dva dana okupiti predstavnici mnogih prijateljskih zemalja, onih sa kojima delimo zajedničke vrednosti, uprkos činjenici da nas dele hiljade kilometara, dodao je šef srpske diplomatije.

– Znate za parolu Beograd je svet. Beograd je postao svet zahvaljujući nekada tom pokretu, svim ljudima koji su dolazili, poslom, politikom, zbog trgovine, ali i zbog hiljade onih koji su u Beograd došle da se školuju, od kojih su neki ovde i ostali, našavši porodičnu sreću u našoj zemlji – rekao je Selaković.

On je poručio da Srbija ponovo staje na noge, obnavlja se, ekonomski, društveno i politički se pozicionira tamo gde joj je mesto.

– Upravo je ovo okupljanje naših nesvrstanih prijatelja nešto što će nam u tome pomoći da opet reafirmišemo ulogu svetske prestonice u kojoj je pokret nastao, ali i kao evropske i svetske prestonice koja želi da gaji baštinu te vrednosti. Da uprkos tome što smo posvećeni EU, kao strateškom cilju, radimo na oživljavanju starih tradicionalnih prijateljstava, za koje je ime Beograda, Srbije i Jugoslavije nekad bilo toliko važno – zaključio je Selaković.

Tito, Naser i Nehru

Pokret nesvrstanih i danas postoji, ali bez značajnijeg uticaja na geopolitička i ekonomska dešavanja u svetu, a i u zemljama članicama polako je pao u zaborav. U jednoj od zemalja osnivača, Indiji, građani nisu znali da odgovore šta je taj pokret, iako je njihov nekadašnji predsednik Nehru, uz Tita i Nasera, bio jedan od suosniviča i inicijatora te ideje.

– Znamo da je Srbija evropska zemlja, ali ne znamo ništa o politici u toj zemlji – rekao je jedan žitelj Nju Delhija na pitanje novinara.

Bilo je i onih kojima ime Srbije nije bilo nepoznato.

– To je mala, ali veoma dobra zemlja. Ako mi se bude ukazala prilika i budem imao vremena, definitivno ću doći u Srbiju – kazao je jedan mladi Indijac.

Na prvom samitu 25 zemalja

Pre šest decenija lideri jednog broja zemalja okupili su se sa idejom da naprave protivtežu u tada blokovski podeljenom svetu.

Dogovor predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Egipta Gamala Abdela Nasera i Indije Džavaharlala Nehrua, potvrđen je Brionskom deklaracijom, dobio je svoj nastavak na prvom samitu održanom u Beogradu.

Lideri nesvrstanih zemalja okupili su se 1. septembra 1961. godine u Sava centru, a po gradu i na aerodromu vijorile su se zastave 25 zemalja sa četiri kontinenta koje nisu pripadale ni istočnom, ni zapadnom bloku. Osnovni principi Pokreta nesvrstanih, koje su činile mahom afričke i azijske zemlje jesu: uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta; uzajamno nenapadanje; uzajamno nemešanje u unutrašnje poslove; jednakost i uzajamna korist i miroljubiva koegzistencija.

Selaković u Meksiku

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković otputovao je u zvaničnu posetu Meksiku gde će imati odvojene sastanke sa predsednikom Meksika Andresom Manuelom Lopesom Obradorom, ministrom spoljnih poslova Marselom Ebrardom Kasaubonom i predsednicom Senata Olgom Sančez Kordero.

Tokom boravka u Meksiko Sitiju, šef srpske diplomatije obratiće se na otvaranju centralne nacionalne svečanosti povodom 200. godišnjice nezavisnosti Meksika.