Youtube/Great Big Story
Snalažljiv, kreativan i stručan: Brus Kembel

Penzionisani elektroinženjer Brus Kembel (65), junak ove priče, dobro je znao šta radi. Tražio je apsolutni mir za jesen svog života i našao ga je usred guste šume kraj Portlanda, u američkoj saveznoj državi Oregon. Preciznije, avion u kojem danas živi je dobro skriven u zabačenom predgrađu Hilsboroua, okružen drvećem i travnatim proplancima. Sve u svemu, pravi raj na zemlji daleko od gradske vreve, auto-puteva i svega što bi naškodilo čoveku željnom mira i tišine.

Pritom, želeo je Kembel da ostane aktivan, pa je kao iskusni stručnjak, ali i majstor raznih zanata, preuredio otpisani putnički avion boing 727 u kuću, bolje reći “metalnu vilu”. U utrobi te velike “ptice”, koja je od 60-tih do 80-tih godina dvadesetog veka bila jedan od favorizovanih modela na tržištu, imalo je mesta za sve što čovek može da poželi i što mu je neophodno u svakodnevnom životu. Skromno, ali prostrano i valjano iskorišćeno.

Kembela je u svom neobičnom domu “otkrio” portal “Putnički snovi”, koji je objavio veliku reportažu o celom poduhvatu i uloženom trudu ovog čoveka, uz zaslužene pohvale na račun njegovog poznavanja tehnike. Brus se dokazao uklanjanjem svega suvišnog iz bivšeg aviona i ugrađivanjem važnih, obaveznih uređaja u svakom domaćinstvu – od kuhinje do kupatila.

– Avion je na zemlji učvršćen na dva betonska stuba, na proplanku usred guste šume. To je bio samo početak velike akcije preuređivanja kakvo verovatno još nije viđeno. U svetu ima primera da se od aviona pravila atrakcija, poput restorana i sličnog, ali ovaj domaćin je znao šta hoće. Želeo je kuću, bez ikakve namere da se bavi ugostiteljstvom ili da postane turistička atrakcija – piše portal “Putnički snovi”.

Kembel je kupio odbačenu letelicu 1999. od grčke aviokompanije “Olimpik ervejz”. Posle sletanja u Portlandu je obavljeno neophodno rasklapanje, pa transport u šumu. On je tako spasao trup od sečenja na otpadu, a sebi obezbedio životni prostor na mestu koje je sam odabrao.

Otpisani avion je platio 100.000 dolara i posle dužeg, detaljnog planiranja šta s njim, postavio ga je na zemljištu koje je kupio nekoliko decenija ranije. Imao je samo jednu želju: da živi u njemu, naravno, posle opsežnog posla oko ove nesvakidašnje adaptacije nebeskog letača u kuću na zemlji. Dosad je u svoje životno delo uložio ukupno oko 220.000 dolara.

Novinarima je nedavno objasnio šta ga je to vezalo za gvožđuriju koja zamalo nije završila isečena na komade i istopljena negde.

– Avioni su neverovatno snažni, izdržljivi i dugovečni. Pritom, mogu da izdrže zemljotrese ili oluje – kaže Kembel.

Kada je dovršio prepravke na električnim instalacijama, Kembel je u svoj dnevnik upisao da je pripremio sve za “potpuno funkcionalni dom”, ili, kako ga je nazvao, “dvorac u klasi letelica”.

Ogroman prostor

Putnici koji ne vole letenje često avione u žargonu nazivaju “kutijama sardina” zbog zbijenih sedišta kao u autobusima i uzanih prolaza. Nije ni čudo, jer je ovaj model primao 200 putnika, članove posade, prtljag i još mnogo toga. Kada je Amerikanac uklonio gotovo sva sedišta, ukazao mu se ogroman prazan prostor koji je mogao da iskoristi na mnogo načina.

Kreativna radionica

Kembelov avion nije postao samo njegov životni i radni prostor, već se tu u kreativnoj radionici okupljaju i pojedini žitelju okolnih mesta. Kembel tu organizuje i “Koncerte na krilu”, pa iako živi sam, nije usamljen. Često ugosti i turiste koji kod njega mogu besplatno da prenoće ako mu se ranije jave mejlom.

Nema čišćenja

U unutrašnjosti aviona nema prašine jer dobro “dihtuje”. Spolja ga tokom vremena prekrije suvo lišće i prašina, pa gazda svake druge godine kreće u akciju sa peračem pod pritiskom, kakvi se koriste i na aerodromima.