Domaćini obećavaju bezbedan Mundijal

0

"Želimo da ljudi dođu u Južnu Afriku i uživaju bezbedni, znajući da ih mi čuvamo. Zbog toga radimo bez odmora da bismo bili sigurni da ćemo organizovati jedan od najboljih turnira", kazao je portparol policije Južne Afrike Višhnu Najdo.

 

"Nikada ne možete biti previše spremni… Zato ćemo biti strogi, ali imaćemo prijateljski stav", dodao je Najdo, a preneo je sajt FIFA.

 

Policija je zbog Mundijala uložila 665 miliona randa (oko 635 miliona evra) u nabavku nove opreme u šta spadaju šest helikoptera, 10 komandnih vozila, 100 brzih automobila, bespilotne letelice, panciri i vodeni topovi. Regrutovano je još 55.000 policijaca, kojima će pomoći i 41.000 uz one koji su već radili na organizaciji velikih sportskih takmičenja.

 

"Prisustvo policije biće vidljivo. A ta vidljivost se pokazala kao najefikasnija strategija u borbi protiv kriminala", dodao je Najdo.

 

Grupe policajaca obučene su i za obavljanje pojedinačnih zadataka. Tako je oko 8.500 sa francuskom žandarmerijom godinu dana vežbalo suzbijanje velikih grupa huligana.

 

Drugi policajci specijalizovani su za napade hemijskim, biološkim ili radioaktivnim oružjem, za otmice, uzimanje talaca, i za velike nesreće.

 

Interpol će domaćinima Mundijala pomagati pri kontroli pasoša i kretanja. Interpol je pripremio i bazu podataka o huliganima ili kriminalcima koji mogu ugroziti Mundijal. Njima neće biti dozvoljen dolazak u Južnu Afriku.

 

"Smislili smo razne mere kako bismo poznate kriminalce sprečili da udju u našu zemlju. Kontaktiramo sa našim kolegama u svim zemljama-učesnicama Svetskog prvenstva, obaveštajci stalno prikupljaju informacije. Osobe sa tog spiska će morati da savladaju mnoge prepreke da bi ušle u Južnu Afriku", ukazao je Najdo.

 

Portparol policije je ocenio i da će sve te mere u budućnosti koristiti Južnoj Africi koja ima velikih problema sa kriminalom.

 

"Sada nam je, ipak, prioritet bezbedno Svetsko prvenstvo. Previše sampouzdanja bi nas opustilo, a to ne želimo", dodao je Najdo. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here