FOTO: Lična arhiva
VERUJE U USPEH: Danijela Babić sa terapeutom

Kolo sreće se uvek okreće, pa tako i teška sudbina Danijele Babić (27) iz Zmajeva, kraj Novog Sada, koja je dotakla u srce brojne sugrađane zbog čega su zdušno priskočili u pomoć ne bi li nakon tragedije ponovo “zakoračila” u svet puna nade u srećniju budućnost.

Pored njih, veliku podršku su joj pružili i naši humani zemljaci koji su posredstvom Humanitarnog mosta “Vesti” saznali za njene nevolje. O poslednjem takvom dobročinstvu, pristiglom iz Hohajma i Frankfurta, obavestila nas je upravo Danijela, poželevši da se svojim dobročiniteljima i javno zahvali.

– Izvinjavam se što se neko vreme nisam javljala, ali imala sam jaku prehladu i baš me je iscrpela. Sada je sve u redu, dobro sam. U međuvremenu, javili su mi se iz Srpskog društva Dunav, Hohajm na Majni. Oni koji su se organizovali među svojim članovima i skupili 700 evra pomoći. Baš su me prijatno iznenadili. Zahvaljujem im se do neba i nadam da će im se dobro još boljim vratiti. Isto tako bih želela da istaknem i pomoć Tanje Trebec iz Frankfurta, koja je još jednom na račun Fondacije Budi human na moje ime opet poslala 400 evra, što je za mene od velike pomoći i značaja za dalje lečenje i rehabilitaciju. Podrška ovako divnih ljudi vam prosto ne dozvoljava da posustanete – istakla je mlada Danijela.

U nastavku razgovora sa njom, saznajemo i da je do sada uspela da obavi tri tretmana matičnim ćelijama u klinci “Global Care Surgerdž”
u Novom Sadu, a intervencije je radio prof. dr Dušan Marić sa svojim timom.

– Sad me očekuje druga rehabilitacija i nabavka raznih pomagala, koje će mi olakšati život i kretanje. Na vežbe putujem svaki dan u Novi Sad u kliniku Orto Md. Dosad sam postigla odlične rezultate. Samostalnija sam u svakodnevnim aktivnostima života, samozbrinjavanju. Uspela sam da se uspravim uz pomoć logenta (ortoza) za noge. Uz asistenciju terapeuta i da se samostalno zadržim u tom položaju, držeći se rukama za hodalicu ili razboj. Ogroman uspeh za mene i velika motivacija za dalje. Nadam se da će uz rad, trud i veru ovo uskoro biti sve samostalno i da je prvi korak blizu. Ostalo je na vremenu i rehabilitaciji. Da vidimo kakvi će se rezultati izvući i uz konsultaciju sa doktorom, da li će se raditi još koja dopuna tretmana matičnim ćelijama. Nadamo se najboljem! – istakla je Danijela, čiji se život u trenu promenio pre tri godine.

Svi njeni snovi su, podsećanja radi, skoro u trenu srušeni. Vraćajući se sa posla na jednoj benzinskoj stanici u Novom Sadu, krajem oktobra 2016. u večernjim satima, sletela je kolima u dubok kanal pokraj puta i zadobila teške telesne povrede. U tom trenutku nije bilo očevidaca, tako da su je tek sutradan, kad se razdanilo, pronašli otac i brat. Tu noć (devet sati), provela je u polusvesnom stanju zarobljena u smrskanom automobilu, a zbog zadobijenih povreda nije mogla da pozove pomoć.

Kao hitan slučaj primljena je u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu gde su ustanovljene povrede vratnog kičmenog stuba, prelomi spinalnog nastavka, prelom sa kompresijom spinalnog kanala, prelom desnog humerusa, kao i linearna frakturu desnog acetabuluma. Zadobila je, takođe, kontuziju frontalnog dela mozga sa desne strane kao i pneumatoraks. Specijalisti su joj operisali kičmu u četiri navrata, od kada počinje i njena sasvim drugačija borba kroz život i mogućnost da ponovo stane na noge.

Ništa bez dobrih ljudi

Teško povređena Danijela se u Beogradu zadržala 11 meseci na rehabilitaciji i tek krajem 2017. je otišla na kućno lečenje. Početkom marta naredne godine boravila je u banjskom centru Kanjiža, a potom u Novom Sadu u jednoj fizijatrijskoj ordinaciji, gde je na svakodnevnim terapijama.

– Nijednog trenutka nisam pomislila da odustanem od toga da ponovo stanem na svoje noge, iako je mnogo prepreka bilo predamnom. Posebno za moju porodicu koja finansijski ni u snu ne bi mogla da isprati moj oporavak. Zato još jednom veliko i od srca hvala svima koji su bili i još su uz mene. Samo zahvaljujući njima postoji šansa da budem kao i pre nesreće – poručila je Danijela.

Kako pomoći?

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji žele da pomognu mladoj Danijeli da posle više godina ponovo stane na noge i ostvari svoje mladalačke snove, mogu stupiti u kontakt sa njom putem telefona na broj: +381 62 835 30 46 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Adresa je: Sime Šolaje 25; Zmajevo. Danijeli može da se pomogne i preko Humanitarne organizacije Budi human, ukucati 643 i poslati na SMS na 3030. Za SMS iz dijaspore (cena 20 ĆF) potrebno je upisati: human643 i poslati na 455 ili uplatiti donaciju na račune:

dinarski: 160-537860-91

devizni: 00-540-0002891.9. IBAN: RS35160005400002891958, SWIFT/BIC: DBDBRSBG