Lična arhiva
Poklon je predao dopisnik "Vesti"

Miroslav – Miki Stojnić, poznati humanitarac iz Herbruka, nastavio je da šalje donacije u Republiku Srpsku i pod otežanim uslovima. Porodica Stojnić je sa prijateljima u razmaku od mesec dana poslala dva šlepera pomoći u Opštinu Gradiška.

Razna oprema završila je u šest mesnih zajednica, bolnici, Crvenom krstu, školama u Turjaku, Novoj Topoli i Mašićima, a nešto je bilo namenjeno i za policiju koja se nedavno preselila u novu zgradu. Za razliku od ustaljenog toka kojim već godinama sprovodi akcije, Stojnića je ovog puta iznenadila policija, ali na kraju nije bilo problema. Donator nam prepričava detalje.

– Sve je krenulo normalnim tokom, organizacija, utovar, hrana, piće za one koji su pomagali, kao i uvek dok u jednom momentu nisam dobio dojavu od švajcarske policije i carine da je šleper zapečaćen! Nisam mogao da verujem u tako nešto, a kamoli da znam koji je razlog – priča Stojnić i dodaje:

– Morali smo da čekamo sa natovarenim šleperom do sutradan i da ga ne pomeramo sa mesta jer je rečeno da će doći državna kontrola.

Šleper je opet bio dupke pun

Miki je sutradan sa vozačem čekao nekoliko sati dok nisu došli da pregledaju i da mu pojasne o čemu se radi.

– Odgovor policije i carine bio je da sada sve moraju da kontrolišu zbog oružja koje se stalno šalje iz Švajcarske za Ukrajinu. Nisam razumeo dok nisam na televiziji video da je stvarno Švajcarska poslala najopasnije oružje u Ukrajinu. Izgubio sam se i pomislio: Pa zar preko mene i Ukrajina preći mora – sa osmehom posle svega zbori Stojnić.

Naravno da je sve bilo ispravno i donacija je krenula put Gradiške, odakle su Stojnići rodom. Bez problema je kasnije upućen još jedan šleper na iste adrese.

– Zahvalio bih gradonačelniku Zoranu Adžiću i načelniku za razvoj Dragutinu Kovačeviću koji su bez razmišljanja preuzeli troškove transporta i carine koji nisu mali, oko 2.500 evra po šleperu. Zahvaljujem naravno i mojim drugovima na pomoći prilikom utovara – kaže Stojnić.

Mali predah: Miki Stojnić sa prijateljima

Laptopovi vrtiću u Negotinu

Miki Stojnić je, na molbu vrtića Pčelica iz Negotina, donirao i dva laptopa za potrebe te ustanove. Poklon iz Švajcarske predao je naš dopisnik Žika Marković, koji živi u okolini Negotina. Uprava vrtića je neizmerno zahvalna familiji Stojnić na donaciji.