Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

Lider samoproglašene Luganske narodne republike Lonid Pasečnik izjavio je da je uveren da će Donbas postati deo Rusije „kad za to dođe vreme“.

„Idemo u pravom smeru… Ne sumnjam da će Donbas postati deo velike Rusije kada dođe vreme i nas, naravno, čeka velika budućnost. Ali za nju se treba boriti i mi ćemo nastaviti da branimo naše interese“, navodi se u izjavi Pasečnika dostavljenoj Sputnjiku.
Takođe se naglašava da su republike Donbasa samostalno napravile izbor 2014. godine – „a to je pravac ka integraciji sa Rusijom“.

– Faktički smo već s njom. Rusija nam stalno pruža pomoć, bez koje Donbas ne bi preživeo – to je i politička, i humanitarna i ekonomska pomoć. Humanitarni konvoji, ‘beli Kamazi’ već su postali simbol bratske pomoći Rusije Donbasu – konstatovao je Pasečnik.

Istovremeno je naglasio da ni Donbas, ni Rusija „nikada nikome nisu nametali Ruski svet“, već su samo branili svoj izbor.

– Ukrajinski neofašizam, koji aktivno podstiču i podržavaju Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje, u stvari sledi mali broj Ukrajinaca. Ali uspeli su da u Ukrajini zastraše razumne snage. Zbog toga je Donbas sada zapravo glasnik istinskih nada i težnji većine stanovnika Ukrajine koji su uvek bili deo Ruskog sveta – poručio je lider Luganska.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here