Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je da, ukoliko Kijev krene u ofanzivu, DNR se neće zaustaviti na postojećim granicama Republike.

– Postoji želja da se oslobode teritorije (Donbasa, koje su pod kontrolom Kijeva), Rusi koji se sada nalaze u neuporedivim uslovima… Ali rat je strašan…Učinićemo sve što možemo da ne započne veliki rat, ali ukoliko Ukrajina napravi taj korak, niko ne zna gde ćemo se zaustaviti – rekao je Pušilin.

Kasnije je portparol delegacije DNR na pregovorima o rešavanju sukoba u Donbasu Vladislav Moskovski potvrdio da će se danas održati vanredna video-konferencija kontakt-grupe za Donbas, koju je predložio Kijev.

– Rešenje aktuelne krize može se ogledati samo u konkretnim akcijama usmerenim na neutralisanje opasnosti od dalje eskalacije sukoba tako što će Ukrajina ispuniti svoje obaveze u skladu sa svim Minskim sporazumima. Nadamo se da ćemo postići konkretna i jasna rešenja aktuelne situacije – istakao je Moskovski.

Prethodna sednica kontakt-grupe održana je 31. marta.

Prethodno je Pušilin saopštio da je situacija na kontakt-liniji u Donbasu i dalje izuzetno nemirna i da se pogoršava. Takođe je ukazao na gomilanje tehnike i ljudstva ukrajinskih snaga kod kontakt-linije u Donbasu.

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio da je reakcija Sjedinjenih Američkih Država i Zapada na ponašanje Kijeva u Donbasu razočaravajuća. On je optužio Kijev da krši sve sporazume o Donbasu.

Situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here