EPA/Fabio Frutaci
Premijerka Italije Đorđa Meloni

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas u Abu Dabiju da se na sastanku sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeikom Mohamedom bin Zajedom al-Nahjanom dogovorila da dve vlade rade na obnovi odnosa dve zemlje.

– Razgovori su protekli veoma dobro, odlučili smo da obnovimo strateško partnerstvo –  rekla je Đorđa Meloni novinarima u Abu Dabiju, podsetivši da je Italija imala veoma dobre odnose sa UAE koji su narušeni poslednjih godina.

Melonijeva je istakla da bi UAE mogli da igraju ključnu ulogu u brojnim pitanjima značajnim za Italiju, kao što je stabilizacija finansijske situacije u Libiji, migracije iz Tunisa, kao i energetska politika Rima u Africi, preneo je Rojters.

– O svim ovim pitanjima šeik Muhamed bin Zajed izrazio je spremnost da pomogne – rekla je Meloni.

Tokom posete Meloni UAE, italijanska državna kompanija za naftu i gas “Eni” potpisala je ugovor o energetskoj saradnji sa “Abu Dabi nacionalnom naftnom kompanijom” (ADNOC) za smanjenje novih emisija gasova, poboljšanje energetske sigurnosti i industrijskog rasta.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani potpisao je deklaraciju o namerama o klimatskoj strategiji sa izaslanikom za klimu UAE i predsednikom klimatskog samita COP28 Sultanom Ahmedom Al Džaberom, prenosi Tanjug.

Italija je 2021. godine obustavila prodaju projektila Saudijskoj Arabiji i UAE, navodeći kao razlog posvećenost Rima obnovi mira u Jemenu.

UAE su zauzvrat zatražili od Italije da napusti vojnu bazu u Zalivu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here