youtube/KTV Televizija - Zvanični kanal
Zoran Ðorđević - ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Borba protiv nasilja nad ženama je stalno u fokusu vlade i svi kao društvo treba da se borimo protiv njega, istakao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

“Moramo svi zajednički da radimo kako bi nasilja bilo manje i kako bi ono bilo iskorenjeno. Imamo zakon ali nasilje i dalje postoji. Ranije ga je bilo ali se nije pričalo o tome, recidivi prošlosti moraju da ostanu iza nas i da pošaljemo jasnu poruku da se borimo protiv toga”, naglasio je Ðorđević, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

On je podsetio da je pred kraj prošle godine otvorena je nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja putem koje se za šest meseci obratilo za pomoć ili savet više od 1.500 žena.

Prema njegovim rečima, od tog broja trećina je upućena MUP-u, trećina ministarstvu rada, a trećina je išla ka ministartvu zdravlja i drugim institucijama.

“Linija je zaživela i dostupna je 24 sata sedam dana u nedelji. Oni koji imaju problema s nasiljem mogu da dobiju informacije gde i kome da se obrate a mi uz savetodavnu ulogu, na osnovu poziva, ukoliko je potrebno možemo i da odmah intervenišemo”, rekao je Ðorđević.

Ministar kaže da je bitno da se službenicima centara za socijalni rad vrati status službenosti jer se oni sada na sudu tretiraju kao svaki drugi svedok.

“Radnici centra za socijalni rad su sada samo svedoci na sudu čije svedočenje može ali ne mora da se uzme u obzir, zbog čega želimo da im vratimo službenost”, rekao je Ðorđević.

Od nasilnika moraju da se štite i zaposleni u socijalnim službama zbog čega su u Beogradu uvedeni panik-tasteri, a prema rečima ministra, u centre je uvedeno i fizičko obezbeđenje koje može brzo da reaguje.

Govoreći o finansijskoj podršci porodicama sa decom, Ðorđević je naglasio da će se zakon u toj oblasti menjati i da se razmišlja o tome kako da se što više izađe u suret majkama.

“Imamo ideju ikako da rešimo pitanje porodilja posle 18 meseci, koje često gube posao i na koji način da stimulišemo poslodavce da upravo te žene zapošljavaju”, rekao je Ðorđević.

Kada je reč o roditeljima dece sa invaliditetom, problem je kako premostiti period od druge do pete godine deteta.

“U tom periodu, ako se majka vraća na posao, nema ko da brine o tom detetu. Model i ideja je da se ili plati neko ko će da brine o detetu dok majka radi ili da majci bude plaćeno bolovanje do pete godine deteta”, objašnjava Ðorđević.

Prema njegovimn rečima, socijalna davanja su u odnosu na 2008. godinu 100 odsto veća i za ministarstvo kojim rukovodi neuspeh bi bio da se ne iskoriste sva sredstva koja su na raspolaganju.

Procenjuje se da već sada aktivno radi više od 35.000 penzionera i da dva odsto zatraži novi obračun penzija nakon dodatnog osiguranja.

“O produženju radnog veka do 70 godina se ne razmišlja, ali penzioneri imaju pravo da rade i posle 65 godine u skladu sa zakonom”, rekao je za RTS ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

1 COMMENT

  1. Вукосава Ђорћевић је била један од “сведока” на суђењу генералу Дражи Михаиловићу. Могуће је да је то била прабаба овог данашњег борца против насиља над женама?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here