EPA-EFE
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov

Sučeljavanje Zapada i Rusije dotaklo je dno, ali postoji nada da svi shvataju rizike povezane sa time, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov za televiziju „Prvi kanal“.

Na pitanje da li je ikada bio zabrinutiji nego što je sada, ruski ministar je rekao: „I da i ne“.

– S jedne strane, konfrontacija je dotakla dno. S druge strane, u dubini duše postoji nada da su svi odrasli ljudi i da shvataju rizike povezane sa eskalacijom dalje napetosti – rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, zapadne kolege uvele su reč „rat“ u diplomatsku i međunarodnu upotrebu.

– ’Hibridni rat koji je pokrenula Rusija’ veoma je popularan opis onoga što Zapad doživljava kao glavni događaj u međunarodnom životu. I dalje mislim da će razum prevladati – naglasio je ministar.

Rusija se neće baviti političkim inženjeringom

Ruski ministar naveo je i da Rusija ne namerava da igra političke igre i stvara saveze protiv zapadnih zemalja.

– Nećemo se baviti takvim političkim inženjeringom. Rusija je posvećena Ujedinjenim nacijama – odgovorio je Lavrov na pitanje da li Moskva planira da formira neku vrstu saveza kao protivtežu Zapadu.

– Kada su Francuska i Nemačka izložile koncept efikasnog multilateralizma pitali smo ih šta je to? Nije bilo odgovora, ali su zatim usledili zajednički članci francuskog i nemačkog ministra spoljnih poslova u kojima se govorilo da je primer efikasnog multilateralizma Evropska unija. I da svi moraju da se prilagode ovim evropskim procesima – rekao je Lavrov.

– Ali to (pitanje) je ono o čemu smo danas već više puta govorili: oni izmišljaju pravila na kojima treba da se zasniva svetski poredak – rezimirao je ministar.

Ne vodimo politiku cepanja Evrope

Rusija je zainteresovana za snažnu i nezavisnu Evropsku uniju i ne vodi politiku njenog cepanja.

– Govore nam da namerno prekidamo odnose, da pokušavamo da svoje veze sa Evropom prenesemo na bilateralne kanale, da želimo da podelimo Evropsku uniju. Mi ne želimo nikoga da podelimo. Uvek govorimo da smo zainteresovani za snažnu i nezavisnu Evropsku uniju – istakao je Lavrov.

On je dodao da je iznenađen što je Evropska unija uvređena opisom odnosa Moskve sa Briselom.

– Iznenađeni smo da Evropska unija sa uvređenošću prihvata ove procene. To je samo konstatacija objektivne stvarnosti – precizirao je ministar.

Šef ruske diplomatije naveo je da će Rusija biti spremna da obnovi odnose sa Evropskom unijom, ali da računa na obostrani interes.

– Uvek ćemo biti spremni da oživimo naše odnose, kako bi oni ustali praktično iz pepela, ali za to moramo razumeti za šta je zainteresovana Evropska unija. Nećemo kucati na zatvorena vrata. Oni vrlo dobro znaju o našem predlogu , baš kao što Amerikanci znaju za naše predloge za stratešku stabilnost, sajber bezbednost i još mnogo toga – zaključio je Lavrov.

U poslednje vreme odnosi Rusije i Zapada nastavljaju da se ozbiljno pogoršavaju. SAD i zemlje EU nastavile su da pod raznim izgovorima uvode sankcije Rusiji. U tom kontekstu, Lavrov je ranije izjavio da Moskva nema odnose sa Evropskom unijom kao organizacijom, jer ih je uništio Brisel. Situacija nije ništa bolja ni u američkom pravcu. Nedavno je ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov pozvan u Moskvu na konsultacije da bi se analiziralo šta treba raditi i kuda krenuti u kontekstu odnosa sa Vašingtonom. Pri tome je Ministarstvo naglasilo da je zainteresovano za sprečavanje nepovratne degradacije odnosa sa Vašingtonom i, što je najvažnije, da se utvrdi na koji bi način mogli da se isprave rusko-američki odnosi koji su se nalaze u teškom stanju, koje je Vašington poslednjih godina „doveo do ćorsokaka“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here