Youtube/Sputnjik Srbija
Andrija Mandić

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas sa srpskim narodom u Crnoj Gori i istakao da od vremena kralja Aleksandra Karađorđevića do danas niko nije više pomogao Srbima u Crnog Gori koliko predsednik Vučić.

Mandić je ispred Srpske kuće u Podgorici, neposredno pre dolaska predsednika Vučića, rekao da je njegov dolazak u Crnu Goru veoma važan za Srbe koji su, kako je rekao, ostali bez mitroplita Amfilohija, istorijske ličnosti na koju se dominantno oslanjala čitava politika i snaga srpske crkve.

– Mitropolit je crkvu zatekao skoro u ruševinama, a ona se danas tako uzdigla i moćna je narodna ustanova – rekao je Mandić.

On je kazao da dočekuju predsednika Vučića ispred zgrade koja je vlasništvo srpskog narda u Crnoj Gori za šta je, kako je istakao, dominantno zaslužan sam Vučić.

– Njegova ideja je bila da se ovde omogći srpskim kulturnim ustanovama i informativnim redakcijama da dobuiju prikladan prostor odakle će srpki narod da čuva svoj identitet – rekao je Mandić.

– Ranije smo imali velike probleme, ali odluka premijera i predsednika Vučića da pomogne srpski narod zaslužila je jednu novu odrednicu, da od vremena kralja Aleksandra do danas niko nije više pomogao srpski narod nego što je to predsednik Vučić – rekao je Mandić.

Upitan o čemu su razgovarali sinoć sa predsednikom Vučićem i da li o novoj vladi, Mandić je kazao da je srpski narod u Crnoj Gori sastavni i organski deo srpskog naroda i da shvata da pripada narodu koji broji sedam miliona i da su imali potrebu da predsedniku Vučiću saopštimo svoje gledište.

On je ponovio da će podržati manjinsku vladu na čelu sa Zdravkom Krivokapićem i da je ta odluka samostalna i uslovljena čitavim nizom činjenica od kojih je najvažnija da se totalitarni i autokratski režim Mila Ðukanovića ne vrati na vlast.

– Za nas je takođe, od posebnog značaja da smo čuli od predsednika Vučića drugačiju procenu datog trenutka. On kaže da sam ja bio na vašem mestu, ja to nikad ne bih prihvatio i ne bi bilo šanse da bi podržao odluku koja je doneta iz neke ambasade ili iza koje stoje određeni antisrpski krugovi – rekao je Mandić.

Podsetio je da na izjave iz američke ambasade da srpski političari ne mogu u vlast i da se ta formulacija proširi da ni političari ne mogu da uđu u vladu.

– Tako da je doveden u pitanje pravni i izborni sistem u Crnopj Gori, možda Crnoj Gori nisu ni potrebni, možda je najbolje da se ne troši novac za to nego da se ode u neku ambasadu ili kod lokalnih crnogorskih oligarha da se dobije spisak kako treba da izgleda vlada – rekao je Mandić.

Dolazak Vučića i Irineja poruka sabornosti

Dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika i patrijarha Irineja u Crnu Goru, na sahranu mitroplita Amfilohija, je snažna poruka da je srpski narod nepokolebljiv, odlučan i spreman da iznese sva iskušenja, izjavio je danas predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević.

Knežević je ispred Srpske kuće, na pitanje zbog čega se digla “buka” oko pomoći Srbije našem narodu u Crnoj Gori, rekao da je to zato što se srpski narod u toj zemlji najzad probudio i pokazao svoju sabornost, jedinstvo i snagu.

– To što je Aleksandar Vučić kao premijer i predsednik Srbije pomogao izgradnji srpskih institucija u Crnoj Gori trebalo bi da predstavlja jedan pokazatelj ponosnog delovanja našeg naroda i svih ljudi koji žive u Crnoj Gori – rekao je Knežević.

On je podestio da je predsednik Vučić u Podgorici rekao da kao predsednik Srbije nema ništa protiv da Crna Gora ulaže u crnogorske kulturne i naučne institucije u Srbiji, kao i da će nastaviti da pomaže srpske institucije u Crnoj Gori čime je, smatra Knežević, poslao snažnu poruku u danu koji predstavlja tugu za SPC.

Upitan za medijske navode da su on i Andrija Mandić željni fotelja, Knežević je rekao da je mandatar Zdravko Krivokapić negirao te navode, a da su mu lideri DF jasno poslali poruku da ih ne interesuju fotelje nego prava srpskog naroda u Crnoj Gori i da imaju slobodan popis.

– Nadamo se da će se mediji koji su vodili besprizornu harangu izviniti meni i Mandiću, ali i predsedniku Vučiću jer, oni koji su ga najviše napadali da nam nameće stavove, juče su ga primili na svojoj televiziji – kazao je Knežević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here