pixabay.com

Suđenje jednom preduzetniku i dvojici njegovih prijatelja, optuženim za planiranja ubistva, završeno je u ponedeljak pred sudom u Beču izracanjem dve zatvorske kazne i jednom oslobađajućom presudom. Preduzetnik (54), koji je želeo da ukloni bivšeg zeta, dobio je doživotnu robiju, njegov 44-godišnji saučesnik osuđen je na 22 godine zatvora, a treći optuženi je oslobođen optužbi.

Tokom suđenja se čulo da je bivši zet imao ljubavnu aferu sa sestrom svoje supruge, kojoj je napravio i dete. To se, naravno, nije svidelo tastu preduzetniku, koji je ugovorio brak, pa je planirao da se osveti bivšem zetu. On je naložio poslovnom partneru da ubije bivšeg zeta, a pošto se ovaj usprotivio, isto je tražio jednom poznaniku. Pošto i poznanik, koji je osuđen na 22 godine zatvora, nije želeo da lično počini ubistvo, taj poznanik je preko poznanice po imenu Aleksandra, prošle godine u Srbiji angažovao ubicu kojem je za obavljanje “posla” dato 15.000 evra, kao i ime i adresa žrtve.

– Ubistvo je trebalo da liči na nesreću ili je zet trebalo u potpunosti da nestane – rekao je jedan od istražitelja tokom suđenja.

Bivši zet je 20. novembra zaista napadnut tupim predmetom na ulici i tada je zadobio teške povrede glave koje su ostavile trajne posledice. Nijedan od optuženih nije želeo da preuzme odgovornost za ovaj napad. Ni osoba angažovana u Srbiji da ubije bivšeg zeta takođe nije stajala iza ovog napada, budući da je, nakon što je tri nedelje posle napada čuo za događaj, doputovao u Beč, prijavio se policiji i priznao da je dobio nalog da ubije jednu osobu. Na ceduljici koju je dobio od nalogodavca, na kojoj su bili ime i adresa žrtve, na poleđini je policija našla račun izdat od firme optuženog preduzetnika.
Na osnovu tog traga policija je uhapsila 54-godišnjaka i njegove saučesnike.

Kazne čekaju pravosnažnost

Zatvorske kazne nisu pravosnažne jer je advokat najavio žalbu, dok je oslobađajuća presuda pravosnažna budući da nije bilo prigovora ni sa jedne strane.