Dozvoljen let preko Persijskog, ne i Arapskog zaliva

0

 

"Grčki stjuard na letu 7081 kompanije Kiš, između Teherana i ostrva Kiš, izbačen je iz zemlje zbog nekorektnog i neodgovornog ponašanja", izjavio je Golamreza Rezajan, šef iranske policije za imigraciju i strane državljane.

 

Iranski putnici koji su bili na spornom letu protestovali su kada se umesto "Persijskog zaliva" na kartama leta na monitorima pojavio naziv "Arapski zaliv".

Grčki stjuard je na proteste putnika zapretio da će naložiti da ih uhapse ako nastave sa takvim ponašanjem.

 

Posle "prepirke", stjuarda je "pozvala imigraciona policija i saopštila mu da je njegova dozvola boravka poništena", izjavio je Rezajan.

 

Taj strateški važan zaliv u Indijskom okeanu, smešten između Irana i Arapskog poluostrava, na svim mapama se upisuje kao Persijski, ali većina arapskih zemalja ga zove Arapskim. Iranci (etnički Persijanci) koji ne priznaju veze sa Arapima posebno su osetljivi na takve izmene naziva.

 

Posle incidenta s grčkim stjuardom, iranski ministar saobraćaja Hamid Bebahani je izjavio da će "letovi stranih firmi biti zabranjeni ako koriste pogrešan naziv Persijskog zaliva", objavila je novinska agencija Mehr. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here