pixabay.com

Krpelji kreću da se pare i naravno da traže žrtvu odnosno pacijenta za svoj krvni obrok koji će im omogućiti polaganje jaja i nastavak generacije.

Sa toplijim vremenom, stigli su i krpelji. Kako mogu da budu vrlo opasni, važno je znati kako ih pravilno izvaditi kad se zakaće za kožu.

“Možemo da kažemo da je sezona krpelja u jeku jer meseci april i maj su meseci kada je brojnost populacije krpelja najveća na teritoriji Beograda i u Srbiji. To je vreme kada vegetacija buja i krpelji kreću da se pare i naravno da traže žrtvu odnosno pacijenta za svoj krvni obrok koji će im omogućiti polaganje jaja i nastavak generacije”, rekao je u emisji 150 minuta na TV Prva dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Krpelji su sastavni deo prirode, pa ako boravimo duže vreme u njoj, a naročito ako nisu zaštićeni ekstremiteti, može da dođe do toga da se krpelj zakači za kožu. On se tada hrani našom krvlju i ukoliko je on zaražen borelijom, on nju najpre otpušta lokalno, na nivou kože, a potom ta borelija ulazi u krv i na taj način dospeva do svih organa i može da dovede do nastanka lajmske bolesti.

Poznato je da krpelji mogu da prenesu neke bolesti, najčešće Lajmsku, a dr Aleksić je rekao da je “otprilike od 30 do 40 odsto uzroka krpelja sa neke lokacije na teritoriji Beograda je zaraženo”, tako da je preporučljiva individualna zaštita kada boravite u prirodi.

Ono što je problematično je da ne možemo unapred da prepoznamo krpelja koji ima bakteriju, ali doktor je objasnio kako da prepoznate ako vas ujede zaraženi krpelj.

“Ono što je bitno je reći da na mestu uboda zaraženog krpelja ostaje trag odnosno crvenilo koje se koncentrično širi u slučaju da je bakterija ušla u telo i to je karakterističan znak za Lajmsku bolest. U svakom slučaju, pri pojavi ih tragova na koži potrebno je potražiti savet lekara. Ono što je značajno je da se u tom prvom stadijumu Lajmska bolest može izlečiti jačim ili ovim antibioticima širokog spektra, a ono što je opasno je ako se ne otkrije na vreme i ako pređe u hroničnu fazu, znači u fazu dva i fazu tri, kada može izazvati velike probleme jer je to multisistemska bolest, odnosno napada različite organe i može čak dovesti do smrti ako se ne leči”.

Kako je objasnio dr Aleksić, “u slučaju da bakterija uđe u telo, taj karakteristični crveni pečat će se razviti od trećeg do 30. dana”, pa zatim apelovao na ljude da obavezno pregledaju kožu posle boravka u prirodi, kako krpelj ne bi prošao nezapaženo.
“Ako je krpelj skinut kako treba, možete ga doneti u Zavod na pregled da se vidi da li je zaražen bakterijom borelijom i u tom slučaju se javite lekaru i one prepisati odgovarajuću terapiju. Ukoliko se ne otkrije na vreme i vi previdite te prve znake crvenila na koži, onda je opasno ako pređe u hroničnu fazu”.

On je rekao i da nije preporučljivo da ljudi sami skidaju krpelje, već da je najbolje da odu u zdravstvenu ustanovu gde će to obaviti neko stručan. Objasnio je i zašto nije pametno da krpelja mažete nečim – upozoravamo vas, zgadiće vam se:

“Ne preporučuje se nikakvo mazanje krpelja da se spreči disanje, petrolejom, nekom kremom ili tome slično jer on u tom slučaju može povratiti crevni sadržaj i tako vam ubaciti bakteriju ako nije počeo još da se hrani”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here