Youtube/PRVA
Dr Danica Grujičić

Medijskom hajkom na mene žele da zaštite svoj biznis. Ovako dr Danica Grujičić, v. d. direktora Instituta za onkologiju i načelnik Centra za neuroonkologiju u Klinici za neurohirurgiju KCS za “Vesti” odgovara na višednevne žestoke napade jednog tabloida na nju.

Taj tabloid je objavio da je ona sa mesta rukovodioca Službe pedijatrijske onkologije smenila Zorana Bekića, “jednog od najboljih lekara koji je u ovoj ustanovi godinama lečio decu obolelu od raka”, da su njene odluke motivisane “ličnom netrpeljivošću i da dnevno provodi “samo sat-dva” u Institutu.

Dr Grujičić ističe da ime i medicinsku karijeru nije gradila u novinama, već u operacionoj sali, a razloge napada vidi u sprečavanju “biznis kombinacija i urušavanju Instituta”, koje ne želi i neće da dozvoli.

– Kad krenete u pravcu rešavanja problema, jasno je da udarate na privatne interese i biznise bahatih pojedinaca. Odluke ne donosim čitajući novine, pa ih zbog plaćenih tekstova neću menjati, ako je neko pomislio da će se tako zaštiti. Odluku o smeni i premeštaju pomenutog Bekića sam donela zbog užasne atmosfere zbog koje su otišla dva fenomenalna pedijatra, zbog sestara koje su radile pod velikim psihičkim opterećenjem i posle konsultacije sa svim udruženjima roditelja dece obolele od raka – napisala je Grujičićeva na Fejsbuku.

Ona tvrdi da će ostvariti sve što je zacrtala i da će biti beskompromisna.

– Svako ko ne pronalazi interes u tome, nema šta da traži na Institutu – rekla je Grujičićeva i obećala da će nastaviti istim tempom kao i do sada. Spremna je da podvuče crtu i podnese izveštaj šta je uradila u zdravstvu u svojoj karijeri. Što se posla i misije u Institutu tiče, oni su jasni još od starta.

– Prvi cilj je da se smanje, a zatim i potpuno ukinu liste čekanja, zatim da se nabavi najsavremenija oprema i obezbede najbolji uslovi za lečenje pacijenata – poručila je Grujičićeva.

Da je korupcija u onkologiji prisutna i izražena ukazuje i dr Draško Karađinović. Koordinator organizacije “Lekari bez korupcije” podseća na veliku aferu trgovine listama čekanja u Institutu za onkologiju Vojvodine.

– Onkološka služba je u Srbiji, kako se pokazalo, u više slučajeva neodvojiva od korupcije, a kada imate aferu takvih razmera poput trgovine listama čekanja, onda je u Srbiji sve moguće – rekao je Karađinović povodom navoda Danice Grujičić da je napadnuta jer je udarila na nečiji biznis.

Nekažnjeni gresi

Dr Draško Karađinović kaže da je sve o trgovini listama u Institutu za onkologiju Vojvodine dokazani, ali da nažalost niko nije poneo ni etičku ili disciplinsku, a kamoli krivičnu odgovornost. Kada nema sankcija za tako drastičan primer korupcije, onda na nešto tako počne da se gleda kao na dozvoljeno, pa to postaje dopušteni način funkcionisanja – objašnjava Karađinović.

U misiji života

Povodom tabloidnih optužbi da sedi u dve “fotelje” Danica Grujičić je navela da je jedna od njih hirurška i da se nje neće odreći kako bi pomogla svakom pacijentu i uspela da iznedri što više mladih hirurga.

– Spremna sam da ostajem na poslu i posle ponoći, svesna da još uvek mogu da pomognem mnogima, a to je moja osnovna misija. Nemam privatne poslove, ne radim privatno, život sam posvetila državnoj klinici i skoro 40 godina često dnevno radim i više od 12 sati. Jasno mi je da neimenovanim izvorima iz teksta to ne odgovara – kaže Danica Grujičić.

“Kraba” korupcija

Dr Nenad Borojević i dr Zoran Bekić, načelnik Odeljenja pedijatrije na Institutu za onkologiju i radiologiju, hapšeni su u akciji “Kraba” sa još petoro ljudi, pod sumnjom da su zahtevali i dobijali novac od farmaceutskih kuća da bi favorizovali nabavku i potrošnju lekova tih kuća. Oslobođeni su 2016. godine zbog nedostatka dokaza. Poslanica NS Zlata Đerić 2010. godine je tražila proširenje optužnice na organizovano ubijanje, tvrdeći da su obolela deca umirala od preterane hemoterapije. Ona je navela je da je njenom sinu propisano 40 nedelja terapije dok se u Švedskoj propisuje 27, pa se odlučila na prekid. Bekić je ubeđivao da se terapija nastavi, jer dečak ima dve metastaze na plućima. Međutim, prema njenim rečima, kasnije su lekari na VMA ustanovili da su pluća bila čista, a njen sin je i danas živ i zdrav.