Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazao je da će danas biti održane konsultacije u vezi sa epidemiološkim merama.

On je rekao da se u Beogradu situacija stabilizuje, ali da u drugim krajevima nije tako. Ipak, istakao je da je epidemijska situacija najozbiljnija u ovom trenutku, jer ima dosta hospitalizovanih i na respiratoru.

– Mi smo u toku prethodne nedelje videli stabilizaciju na veoma visokom nivou. Malo se zaravnilo u Beogradu. Možemo da kažemo da se zaravnila kriva, čak i da imamo spuštanje. Današnji podaci i narednih dana su posebno važni. Skok koji je juče zabeležen zavisi od toga koliko je urađeno testova u ponedeljak – kazao je dr Kon za RTS.
Dodao je da su mere koje su na snazi dale rezultat.

– Pratićemo situaciju ali ono što smo uradili u smislu mera za sprečavanje prenosa, daju rezultate što je evidento jer je jasno da već drugu nedelju nemamo iz dana u dan jasan porast, već održavanje situacija čak i blago popuštanje u Beogradu. I vakcinacija i mere su dale efekat – kazao je dr Kon:

– Pogotovo u Beogradu je broj vakcinisanih 30 dosto. Trenutno imamo najozbiljniju epidemioliošku situaciju bez obzira na brojke. Taj vrh piramide ukupnog zaražavanja su hospitalizovani i posebno oni koji su na respiratoru a takvih ima mnogo.

Rekao je da je još ozbiljna situacija u Nišu i Novom Sadu dok se u Vranju i Leskovcu malo smiruje.

– Smiruje se i na istoku. U Novom Sadu pa i celoj Vojvodini virus je tamo prilično aktivan. Nije to jednostavno – kazao je on a zatim dodao da će biti danas konsultacije oko mera:

– Treba shvatiti da smo još uvek u teškoj situaciji.

Upitan za bašte ugostiteljskih objekata istakao je da perspektiva jeste da se otvore bašte ali mora svima da bude jasno da virus gubi svoju snagu.

– Kafići i restorani su zamišljene oaze u glavama ljudi, uđeš unutra, skineš masku i ponašaš se kao da nema korone.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here