pixabay.com

Ekonomista Nurijel Rubini, poznatiji kao “Dr Propast”, smatra da postoje dve opcije za američku ekonomiju – tvrdo prizemljenje, što podrazumeva bolnu recesiju, ili inflacija van kontrole, imajući u vidu najagresivnije pooštravanje monetarne politike Federalnih rezervi (FED) u poslednjih nekoliko decenija.

– Kamata na federalna sredstva bi, po mom mišljenju, trebalo da ide znatno iznad 4,0 posto, na 4,5-5,0 procenata, da bi zaista pogurala inflaciju naniže, ka 2,0 posto – rekao je predsednik i glavni izvršni direktor kompanije “Rubini Makro Asosijejts” za Blumberg.

Ako se to ne dogodi, inflaciona očekivanja će se pogoršati, upozorio je Rubini, kojem je predviđanje pucanja balona nekretnina u SAD, koje je dovelo do globalne finansijske krize 2008. godine, donelo nadimak “Dr Propast”.

Ukoliko kamata FED-a bude podignuta na raspon 4,5-5,0 procenata, “onda ćemo imati tvrdo prizemljenje”, naveo je on i dodao:

– U svakom slučaju, ili ćete dobiti tvrdo prizemljenje ili će se inflacija oteti kontroli.

Najnovija projekcija kamatnih stopa američke centralne banke, koja je objavljena nakon junskog sastanka o monetarnoj politici, nagoveštava da će stopa na federalna sredstva dostići oko 3,375 procenata do kraja ove godine i skoro 3,8 odsto do kraja 2023.

– To nije dovoljno agresivno. Čak i uz stopu od 3,8 posto, imamo inflaciju od oko 8 procenata, i dalje daleko iznad cilja, koja će samo postepeno opadati. Tržišna predviđanja zaokreta, da će FED smanjiti kamate sledeće godine, meni zvuče obmanjujuće – smatra Rubini.

On se pridružio grupi istaknutih američkih ekonomista, među kojima je i glavni ekonomista “Goldman Saksa”, Džan Hatsijus, koji smatraju da će centralnoj banci biti teško da izbegne duboku i bolnu recesiju, poznatu i kao tvrdo prizemljenje, napominje njujorška agencija.

– U SAD, kad god ste imali inflaciju iznad 5 posto i nezaposlenost ispod 5 procenata, pooštravanje politike FED-a je dovelo do tvrdog prizemljenja. Dakle, moj osnovni scenario je tvrdo prizemljenje – poručio je Rubini.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here