D. Timarac
Preuzeli karte: Smederevac sa sinom za pultom Beo-travela

Mnogo je srpskih estradnih radnika polazilo i na najudaljenije destinacije, trudeći se da obiđu brojna mesta gde su se nastanili Srbi. Takav je slučaj i sa Australijom. U početku, pre mnogo godina, najčešće su dolazili pevači narodne muzike. Nešto kasnije puta su se “hvatali” i oni koji pevaju zabavne melobije, a i poneki rokeri su nalazili načina da stignu do svojih obožavatelja… tražili prolaze i pronalazili svoje obožavatelje. Na zadovoljstvo našeg naroda, sve nam češće dolaze i glumci iz otadžbine.

Naravno, svima njima je u najvećem broju slučajeva Sidnej najčešća destinacija. U glavnom gradu Novog Južnog Velsa najviše je naših ljudi, a odatle se uglavnom kreće i dalje, širom Petog kontinenta, neretko i do Novog Zelanda.

Svi putnici namernici već odranije dobro znaju da se putne karte za sve pravce mogu kupiti u Beo-exportu, pa uglavnom i dolaze u službene prostorije ove kompanije. Tako smo u ponedeljka baš u Beo-travelu sreli Dragana Pantića-Smederevca i njegovog sina Radomira, koji svira harmoniku i prati svog oca tokom australijske turneje.

Podsećamo da su ovi poznati muzičari već održali koncerte u Srpskoj Narodnoj Odbrani u Kenli Vejlu i u sali crkve Sveti Sava u Fareru u Kanberi. Sada se spremaju da krenu dalje. Već u subotu 22. februara nastavljaju turneju u Brizbejnu, odakle idu dalje put Vodonge, Melburna, Džilonga, Adelajda i na kraju Perta, u kome će imati koncert 14. marta.

U razgovoru sa Draganom saznali smo da dugo godina ima vernu publiku koja voli da ga sluša bilo gde da se nalazi, pa i u Australiji.

– Zahvaljujući muzici obišao sam skoro čitav svet. U Australiji sam, evo, šesti put, bio sam i u Americi, a o gostovanjima širom Evrope da i ne govorim… Pevam šumadijske i sve srpske pesme, za što sam i nagrađivan. Dobio sam i nagradu za životno delo, čime je naša država istakla da sam uradio nešto za dobrobit kulture i našeg narodnog stvaralaštva. Na to sam izuzetno ponosan, kao i na sačuvane snimke mojih koncerata.

Smederevac nas je podsetio i na njegovu bogatu pevačku karijeru, kao i na estradni put sina Radomira, koji ga prati na ovogodišnjoj australijskoj turneji.

– Pevam od 1968. godine, a muzikom se profesionalno bavim od 1988. Snimio sam oko 360 pesama koje se emituju na radio-stanicama širom sveta. Sin Radomir je pre nekoliko godina počeo da ulazi u tokove estrade i već pomalo čini krupnije korake. Za sada me samo prati svirajući harmoniku, ali talentovan je i za pevanje. Završio je srednju muzičku školu, a sada se nadograđuje – rekao nam je Dragan Pantić-Smederevac.

Naslednik ima svoj orkestar

Upitali smo i mladog Radomira o planovima za budućnost.

– Učio sam od tate, ali sam završio nižu, a zatim i srednju muzičku školu. Počeo sam da sviram i za sada to odlično funkcioniše. Formirao sam svoj orkestar, pa će i publika u Australiji imati priliku da nas vidi i čuje. Muzika postaje moj život. Nadam se da će naša muzika dugo trajati među našim ljudima na Petom kontinentu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here