Dragan Velikić otvara Sajam knjiga

0

 

Ovako je bilo na prošlogodišnjem sajmu knjiga

U ime počasnog gosta Sajma – Grčke, posetioce će na otvaranju pozdraviti književnik Tanasos Valtinos, a tokom manifestacije biće predstavljeno još 12 pisaca iz te zemlje,izjavila je direktorka Nacionalnog centra za knjigu Grčke Katrin Velisaris.

 

 

Grčki ambasdor u Srbiji Dimostenis Stoidis rekao je da počasno gostovanje Grčke na Sajmu knjiga u Beogradu, koji se ove godine održava sa simboličnom temom "More knjiga", potvrđuje "dobre bilateralne odnose dveju zemalja".

 

Među inostranim učesnicima Sajma biće i izdavači iz Švedske, Japana, Kanade, Kine, Rusije, Nemačke, Francuske, Italije, Austrije, Španije, Portugalije, Švajcarske, Izraela, Brazila, Irana, kao i iz zemalja regiona.

 

Sajam od ove godine ima novi izlagački koncept, koji podrazumeva razdvajanje izlagačkog prostora na deo za izdavače i deo za knjižare, tako da će u Hali I ove godine prvi put izdavači moći da izlažu i prodaju isključivo svoja izdanja.

 

Hala IV namenjena je domaćim i inostranim izdavačima i knjižarama, kao i prodavcima antikvarnih knjiga, dok će u halama Ia i II biti smeštene državne ustanove, nacionalni štandovi inostranih izdavača i izdavača koji objavljuju školsku i stručnu literaturu.

 

Cena pojedinačnih ulaznica za Sajam knjiga ove godine biće 250 dinara, dok će se grupne posete naplaćivati po 150 dinara. Cena korišćenja parkinga biće 100 dinara po satu.

 

I ove godine biće organizovan Forum Sajma knjiga, u okviru kojeg će biti održano pet susreta: "Književne nagrade i književne nepravde", "Medijski status knjige", "Besplatni udžbenici: Godinu dana kasnije", "Književni i medijski junaci: Fenomen Hari Poter" i "Knjiga kao kulturni kapital".

 

Ove godine tokom Sajma biće organizovane i dve "Ćaskaonice", odnosno susreti pisaca iz regiona, kritičara i teoretičara sa čitaocima.

 

Jedna od novina u pratećim programima 54. Sajma knjiga jesu i promocije kapitalnih projekata i podsećanje na značajne jubileje u okviru susreta pod nazivom "Između dva sajma", a za mlađe posetioce biće organizovane strip radionice.

 

Najavljen je i peti godišnji susret bibliotekara, s temom "Čitalac u novom tehnološkom okruženju", zatim tradicionalni "Školski dan", kao i izložbe "Gruzijski rukopisi", "Todor Manojlović – građanin sveta", "Aforizam i ilustracija" i "Kultura ćirilice".

 

Biće dodeljene i tradicionalne nagrade Sajma knjiga za izdavaštvo, kao i nagrada "Dositej Obradović" stranom izdavaču za promociju srpske književnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here