Dragana Mirković kupila dvorac

0

Neprocenjiva istorijska vrednost: Dvorac Ebenfurt

– Toni je pronašao dvorac, koji nam se svideo i koji nije bio na prodaju, ali smo, ipak, pitali da li može da se kupi. Jako nam se dopalo što je dvorac u samom centru istoimenog gradića i što je na svega 30-ak kilometara od centra Beča – kaže Dragana Mirković ekskluzivno za "Vesti".

– Cilj nam je da očuvamo ovo istorijsko zdanje. Naravno, nameravamo da se u dvorac i preselimo, a jedan deo učinićemo dostupnim za javnost, kako za

Život kao iz bajke: Dragana sa suprugom Tonijem

kulturne manifestacije, tako i za đačke ekskurzije – objasnila je Dragana i dodala, da sada predstoji renoviranje dvorca.

Dvorac Ebenfurt po prvi put se pominje 1160. godine kada se, verovatno, sastojao samo od jednog tornja.

 

Danas ima četiri tornja visine od 35 metara, i prostire se na 12.000 kvadrata, sa imanjem veličine hektar i po. Iako izgleda trošno i u lošem stanju, zgrada je izdržala mnoge vekove i ratove, ima neprocenjivu istorijsku vrednost, ali je neophodno renoviranje kako bi se vratila u prvobitno stanje.

 

Vratiće stari sjaj

– Renoviranje će trajati tri godine i pošto se zgrada nalazi pod zaštitom države neophodno je ispoštovati propisanu proceduru. Na sastanku sa gradonačelnikom Ebenfurta dogovorili smo se oko radova i dozvoljeno nam je da uradimo sve što želimo.

 

Prizemlje i prvi sprat, najverovatnije, biće otvoreno za posete turista, kada nama bude odgovaralo, dok ćemo mi živeti na drugom i trećem spratu – kaže Dragana.

Dvorac Ebenfurt pun je prelepih slika na plafonima, koje su u odličnom stanju, a autor je čuveni austrijski slikar Franc Anton Maulberč. Sam gradić u kome je smešten zamak veoma poštuje istoriju dvorca, pa je grb grada zapravo toranj zamka.

 

 

 

Ako je verovati legendama u starom dvorcu postoje i duhovi, ali to Draganu ne brine.

– Ako i budemo imali duha sigurno će biti dobar, pošto mi širimo pozitivnu energiju. Dvorac smo kupili od jedne simpatične, vesele bakice koja je tu živela sa dve ćerke i sudeći prema njima neće biti problema sa duhovima. A, i ako ga bude bilo, verujem da će on imati više problema s nama, nego mi s njim, s obzirom na to da smo svi veseli i da volimo da nam je kuća uvek puna gostiju.
 

Bogata istorija

Tokom vekova imao je više vlasnika, a od 1944. do 1945. bio je nekoliko nedelja prihvatilište za izbeglice Drugog svetskog rata, kada je preko 116.000 osoba pobeglo u Ebenfurt. Ruska vojska 1. aprila 1945. godine zaposela je dvorac i u njemu se privremeno smestila.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here