Dragi, da li si popio antibebi pilulu?

0

Ekipa istraživača sa Univerziteta Tisajd koju predvodi profesorka Džudit Eberhard, intervjuisala je 140 muškaraca i 240 žena – uz izraženu sumnju da li se muškarcima iz može verovati da će redovno koristiti pilule za kontracepciju namenjenih njima.

 

Rezultati su pokazali da žene strahuju da li će muškarci redovno posezati za pilulama kako bi sprečili neželjenu trudnoću partnerki, uprkos uveravanjima muškaraca da su pilule "dobrodošle" i obećanjima da "neće promašiti dan za uzimanje".

 

"U SAD i Australiji već se odmaklo u istraživanjima ‘muške kontraceptivne pilule’, ali još ništa određenije na tom planu nije urađeno u severoistočnoj Engleskoj koja se, u britanskim razmerama, smatra društvom pod muškom dominacijom", izjavila je za časopisu "Sajens" profesorka Eberhard.

 

"Muškarci na severu Engleske ne posećuju lekare često i mi bismo želeli da vidimo koliko će redovnije kontrolisanje zdravstvenog stanja uticati na njihov odnos prema muškim pilulama. Jer, neka dosadašnja istraživanja pokazala su tesnu vezu između brige za sopstveno zdravlje i odnosa prema muškoj piluli za kontrecepciju", konstatovala je ona.

 

Istraživači su saopštili da su u toku testova ustanovili tri stvari.

 

Prvo, i žene i muškarci pokazali su gotovo istovetan odnos prema muškim pilulama i naglašavali da su one "korisna ideja". Drugo, žene su se mnogo pozitivnije izjašnjavale o piluli od muškaraca, ali imaju ozbiljnu sumnju da će ih oni koristiti. Treće, muškarci u stabilnim seksualnim odnosima mnogo pozitivnije misle o piluli nego oni u ‘labavim’.

 

"Kada jednom muška pilula bude na raspolaganju javnosti, promotivna kampanja trebalo bi da bude usmerena ne samo prema muškarcima već i prema njihovim partnerkama, jer je činjenica da su žene mnogo češće i redovnije u vezi sa zdravstvenim navikama", zaključuje profesorka Eberhard.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here