Dragi pesnici, govorite albanski!

0

Poziv da se govori na albanskom

 

Temelji Struških večeri poezije, postavljeni 1961. počeli su da se tresu i pucaju još pre pet godina zahtevom Albanaca da budu dvojezične. Od tog stava se ne odstupa ni danas, a pored lanjskog i ovogodišnjeg bojkota festivala, gradonačelnik Sela je preko bilborda od članova Upravnog odbora i direktora SVP zatražio jednaku upotrebu albanskog jezika i ravnopravan odnos prema albanskom stanovništvu.

"Struškim večerima poezije", stoji u vrhu bilborda na engleskom jeziku, a ispod piše: "Budite smireni i poštujte nas, govorite albanski". Na dnu je napisano: "Pesma je univerzalna, a ne lokalno konzervativno ludilo". Sa desne strane bilborda su navedene nacionalnosti koje žive u Strugi i njihov procenat, a sve je to overeno grbom opštine.

Gradonačelnik Sela na ovaj način, preko bilborda protestuje zbog "zapostavljanja" albanskog jezika na Struškim večerima poezije, tražeći da se ova manifestacija, pored makedonskog, odvija i na albanskom jeziku.

Direktor SVP, Mite Stefanovski kaže da je stav gradonačelnika Sele populistički i politički motivisan, a "zapostavljanje" albanskog jezika je obrazložio Zakonom i pravilima organizovanja međunarodnih kulturnih manifestacija na kojima se upotrebljava jedino službeni jezik – makedonski.

Ovakvu konstataciju je odbacio državni sekretar u Ministarstvu kulture iz redova albanske DUI, Behidžudin Šehapi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here