Dragi zemljaci, neću vas razočarati!

0

Na okupu: Milivoje Nenadić sa Markom (u sredini) i porodicom Nikolić
 

Reč je o dečaku iz sela Vuča, kome je početkom aprila nabujali Ibar oduzeo celu porodicu: oca Gojka, majku Dragicu, sestru Mariju i brata Andriju. Posle tragedije, koju još ne može da shvati, preboli i razume, Marko živi u susednom selu Slatina, u porodici tetke Gore Nikolić, teče Radojka, brata od tetke Milana, snaje Sanje i šestomesečnog bratanca Nikole.

 

Dirnut posetom dobročinitelja izdaleka: Marko Vučinić s Milivojem Nenadićem
 

Gosta iz dalekog Perta i reportera "Vesti" dočekao je u svojoj sobi gde, kako kaže, ima sve što mu treba i najviše vremena provodi u učenju.
– Znam gde je Australija, samo sačekajte da vidim gde je Pert – rekao nam je Marko pri prvom susretu.
 

 

Dar porodice Šipka

I čitalac "Vesti" iz Švajcarske Milenko Šipka zajedno sa porodicom poželeo je da pomogne malom Marku Vučiniću, pa mu je, posredstvom naše Redakcije poslao 50 švajcarskih franaka. I ova donacija uručena je dečaku iz Vuče, na čemu se on od srca zahvalio.

Potom je izvadio geografsku kartu i odmah nam pokazao gde žive i rade njegovi dobrotvori. Iznenadio se da se za njega čulo i tamo daleko.

– Čitali smo u "Vestima" sve o tragediji porodice Vučinić, a posebno nas je potresla reportaža o malom Marku koji je, igrom zle sudbine, ostao bez cele porodice. Odmah smo se organizovali, prikupili skromne priloge i odlučili da ja krenem u Srbiju, posetim ga, ohrabrim, uručim donaciju i prenesem pozdrave i dobre želje nas 26-oro Srba-taksista iz daleke Zapadne Australije – objasnio je Milivoje Markovoj tetki Gori Nikolić.

Zauzvrat, Gora priča o Marku, kao i naporima njene porodice da mu ublaže bol i tugu:
– Dobro se drži. Pokušava da se uklopi sa drugom decom i da se igra. Činimo sve da što manje razmišlja o ocu, majci, sestri i bratu, ali to je nemoguće. Rane su još sveže. Samo njegova mala duša zna kako je. Uprkos svemu što mu se desilo, jak je, što je dobro.

 

Lista darodavaca – taksista iz Perta

U nastavku razgovora, Gora kaže da su mnogi pomogli Marku, ali i da je posebno dirnuta gestom taksista iz Perta, koji su u daljini ostali privrženi svojoj rodnoj grudi, uvek spremni da pomognu ljudima u nevolji.

– Hvala mnogo taksistima iz Perta i vama, čika Milivoje, što ste me se setili i što ste prevalili toliki put da me vidite, ohrabrite i uručite pomoć, koja će mi mnogo značiti u daljem životu i školovanju. Neću vas razočarati, biću dobar. Učiću mnogo i postaću, nadam se, isto tako dobar čovek. Pozdravite sve u Pertu i mnogo im se zahvalite u moje ime – rekao je Marko svom novom prijatelju Milivoju Nenadiću.

Srbi širom Australije prate sve što se događa u Srbiji, Bosni, bivšoj Srpskoj Krajini i drugim delovima bivše Jugoslavije. Zaboli ih svaka muka i svaka tragedija.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

– Dok sam još u Srbiji, moji prijatelji u Pertu već skupljaju humanitarnu pomoć za naš poplavljeni narod. Moramo se pomagati, a daljina ne sme da nam bude prepreka. Mi ćemo uvek biti i uz Marka, a nadam se da ćemo ga uskoro obradovati nekim novim poklonom i da ćemo se ponovo sresti – kazao je pri dirljivom pozdravu sa dečakom iz Vuče Milivoje Nenadić, prognanik iz Kninske Krajine.

 

Kao drugi otac

O malom Marku brine i Vukoje Vukojević, direktor fabrike Lola-fot u Lešku, gde je dečakov pokojni otac Gojko radio. I Vukoje je u Slatini dočekao gosta iz Australije.
– Marka smo uključili u jedan pionirski fudbalski klub, pa će uskoro igrati sa vršnjacima iz Zvezde. Pokušavamo na sve načine da ga odvučemo od briga koje ga more i uključimo u normalan život. Dirnut sam gestom dobrih ljudi iz Perta, svaka im čast, neka im se dobro dobrim vrati – kaže Vukojević.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here