Lična arhiva
Dragica Šreder (treća sleva) sa organizatorima i gostima

Na manifestaciji “Đurin etno-dan” koja je nedavno održana u Kragujevcu ispred i u kući Đure Jakšića, Dragica Šreder pesnikinja i predsednica jugoslovensko-nemačkog KUD-a Hilden iz istoimenog grada u Nemačkoj, prvi put je u Srbiji predstavila antologiju “Mozaik ljubavne poezije i proze” i ćirilično izdanje zbirke svoje duhove poezije “Hrišćanska duša”.

Dragica je od Kuće Đure Jakšića i Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” iz Kragujevca dobila Zahvalnicu za književni rad kojim doprinosi afirmaciji etno-stvaralaštva, a Etno-stil Gorjanac iz Kragujevca, dodelila joj je povelju za afirmaciju “Đurinog etno-dana”.

Zahvalnica je zbog spajanja kultura različitih naroda dodeljena i njenom udruženju Hilden, o čemu su govorile Suzana Mladenović Gorjanac, organizator “Đurinog etno-dana” i Maja Stanković, voditeljka Kuće Đure Jakšića.

Dan Đure Jakšića je tradicionalna smotra kućne radinosti i etno-stvaralaštva (duborezi, tkanine, slikanje na svili ), a održava se pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Priznanja pesnikinji iz dijaspore

Šalovi iz Nirnberga

Osim Dragice Šreder iz Hildena, koja se predstavila knjigama, iz Nemačke se na manifestaciji ručno rađenim šalovima predstavila i Jelena Ranković iz Nirnberga, koja izložbi iz privatnih razloga nije prisustvovala.