D. O.
Irina Pejoska

U subotu, trećeg oktobra, sedamnaestogodišnja umetnica, uspešna i perspektivna harfistkinja Irina Pejoska, odsvirala je zahtevan jednosatni koncert na otvorenom, u samom centru grada.

Ova mlada harfistkinja, koja već duže vreme svojim radom i stvaralaštvom skreće pažnju stručne i umetničke javnosti na sebe, upisala je Fakultet muzičkih umetnosti sa samo 16 godina.

Srednju muzičku školu “Stanković”, završila je u klasi profesorke Ivane Pejoske, kao učenik generacije. Višestruko je nagrađivana prvim mestima na prestižnim takmičenjima na našim prostorima i u inostranstvu.

Dobitnica je Svetosavske nagrade za 2019. godinu, koju dodeljuje Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, za izuzetne rezultate koje je ostvarila do sada.

Publika je u subotu uživala u neobičnoj simbiozi prelepog Irininog muziciranja zahtevnog programa, i atmosferi otvorenog prostora pešačke zone samog centra grada. Još jednom je potvrđeno da umetnost pronađe put kroz sve barijere i neobične okolnosti.

Njen sledeći nastup bi trebalo da bude održan 26.10.2020. na Kolarcu, u okviru 19. Međunarodnog festivala Harfe i povodom Svetskog dana harfe. Po rečima mlade umetnice, jako je teško planirati budućnost, s obzirom na okolnosti, ali stremljenja su joj da istražuje harfizam i kulturu na različitim podnebljima, i to iskustvo i znanje spoji u nešto sasvim novo u čemu će uživati ona zajedno sa publikom.

Sudeći po koncertu u subotu, ona je miljenica publike, tako da će joj to, sigurni smo, poći za rukom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here