Dragulj među festivalima

S. Đurić - Vesti
0
flickr.com/Exit Festival

Interesovanje za ovogodišnji Egzit, koji počinje za nešto manje od deset dana, veće je nego ikada u njegovoj devetnaestogodišnjoj istoriji.

Već je izvesno da će ovogodišnje izdanje nadmašiti dosadašnja, a u prilog tome govore i pohvale sa svih krajeva sveta od medija sa globalnim uticajem. Najznačajniji britanski muzički magazin NME, posvetio je čitav tekst Egzitu i njegovoj bogatoj aktivističkoj istoriji!

Nazvao ga je “četvorodnevnom proslavom uz gotovo sve muzičke pravce koji postoje, NME je istakao i mnogobrojne društvene kampanje festivala, poput Džouth Heroes
projekta, koji promoviše prave uzore za mlade kroz nagrađivanje istinskih mladih heroja.

Sama lokacija Petrovaradinske tvrđave opisana je kao “najviše idilično mesto za posmatranje izlazaka sunca”. Reči hvale nije štedeo ni moćni Rolingstons navodeći već u naslovu Kjur, Skeptu, Gretu Van Flit i Paula Kalkbrennera, poručujući da, iako je početak festivala zakazan za 4. jul, ovogodišnje izdanje Egzita je već uspelo!

I britanski “Miror” svojim čitaocima predlaže Egzit i njegovu “legendarnu Arenu” kao nezaobilaznu stavku među “savršenim žurkama”, dok nakon prošlogodišnjih pohvala za program od strane američkog “Forbs” magazina, i rusko izdanje ovog čuvenog magazina istaklo je festival na tvrđavi kao jedan od sedam najboljih u Evropi!

Svetska biznis biblija navodi program krcat vodećim muzičkim imenima, ali izdvaja i spektakularan kamp na jednoj od najlepših peščanih plaža na Dunavu, kao i šarenoliku ponudu hrane i pića koju nudi festival. Da je interesovanje veliko od Istoka do Zapada, najbolje potvrđuje činjenica da američki “Forbs” ponovo priprema, ovog puta još veću priču o Egzitu, koja će biti objavljena neposredno pred početak festivala!

I popularnom GLj magazinu Egzit je često na radaru za festivalski provod, te je rusko izdanje uvrstilo naš festival među 20 najboljih letnjih festivala! Poznati Kosmopolitan svojim čitaocima predložio je naš festival kao destinaciju za godišnji odmor, navodeći da je Egzit učinio Srbiju nezaobilaznom stavkom za sve ozbiljnije ljubitelje dobrog provoda širom sveta. Neki od medija ga nazivaju i draguljem među festivalima.

Omladinska prestonica Evrope

Već na samom otvaranju 4. jula Egzita desiće se po mnogima i najjači dan u devetnaestogodišnjoj istoriji festivala. Egzit ga je i zvanično posvetio tituli Omladinske prestonice Evrope, koju ove godine nosi Novi Sad. Tako prvi dan Egzita od ove godine nosi naziv OPENS Dej, a publika iz više od 90 zemalja sveta, već po dolasku na veličanstvenu Petrovaradinsku tvrđavu moći će da se upozna sa činjenicom da su došli u Omladinsku prestonicu Evrope.

Festival otvaraju rok giganti Kjur, a posle njihovog koncerta na glavnoj bini pravu OPENS žurku napraviće belgijska superzvezda Lost Frikvensis! I druga podjednako važna i spektakularna bina dočekaće zvezde iz najvišeg svetskog ranga, poput Karla Koksa, kojeg u ovom pohodu na tvrđavu prate Makeo Pleks, Šarlota da Vit, Monika Kruse, Skepta, Sofi Taker i stotine drugih.