EPA-EFE/JEREMY NG

Putnici na Kvantasovom letu QF144, koji redovno saobraća od Oklanda na Novom Zelandu do Sidneja, preživeli su pravu dramu u sredu popodne.

Na Boingu 737 australijske kompanije, usred leta došlo je do otkazivanja jednog od dva motora, nakon čega je pilot uputio kontroli leta poziv za pomoć, takozvani “mejdej“.

Ovaj znak za pomoć se šalje samo kada se proceni da su ugroženi životi posade i putnika.

Do incidenta je došlo na visini od oko 10.000 metara, u trenutku kada je avion bio iznad okeana, na nekih sat vremena leta od sidnejskog aerodroma.

Kako prenose novinske agencije, putnici su rekli da su da su “začuli prasak i osetili turbulencije“, u momentu kada je motor otkazao, ali im nije rečeno da je pilot uputio poziv za pomoć, sve dok nisu bezbedno sleteli na pistu Kingsford Smit aerodroma.

Kako je objavljeno po sletanju, pilot je ubrzo posle “mejdej“ poziva smanjio nivo uzbune na takozvani PAN, koji označava da je moguće da će biti potrebna pomoć.

Putnici su rekli novinarima na aerodromu da je kabinsko osoblje sve vreme bilo pribrano i održavalo atmosferu mirnom i profesionalnom.

Mnogi su pravu dramu proživeli tek po sletanju, kada su saznali koliko se u prvi mah situacija činila kritičnom, zbog čega je pilot i uputio poziv za pomoć.

Kvantasov Boing 737 iz Oklanda sleteo je u Sidnej sa jednim ispravnim motorom oko 15.30 po lokalnom vremenu, a službe hitne pomoći i vatrogasci iz predostrožnosti su bili u pripravnosti na aerodromskoj pisti.

Australijska ministarka za saobraćaj i infrastrukturu Ketrin King objavila je na Tviteru da je bilo veliko olakšanje kada se saznalo da je avion sleteo bez štete.

– Bravo za iskusnu posadu koja je bezbedno vratila avion kući. Australijska vazduhoplovna industrija je među najbezbednijim na svetu zbog posvećenog osoblja koje radi na avionima i iza kulisa – napisala je King.

“Najbezbedniji prevoznik na svetu“

Kvantas je početkom godine povratio prvo mesto na listi najbezbednijih avio-kompanija na svetu, pošto je pao na sedmo mesto 2022, prema analizi stručnog vebsajta AirlineRatings.com.

U obrazloženju prošlogodišnjeg pada na listi, ovaj sajt je naveo da je uzrokovana “blagim povećanjem incidenata u kombinaciji sa starošću flote“.

Kvantas je ranije držao zvanje najbezbednijeg avioprevoznika od 2014. do 2017. godine i između 2019. i 2021.

Treći incident zaredom

Krajem decembra 2022, Kvantasov let iz Sidneja za London preko Singapura morao je prinudno da sleti u glavni grad Azerbejdžana Baku, pošto su piloti primetili indikator greške u kabini.

Iz kompanije je kasnije saopšteno da je za to bio kriv neispravan senzor požara u tovarnom prostoru.

Početkom godine, avion kompanije Džetstar je prinudno sleteo u centralnom Japanu, nakon što je kompanija navodno dobila pretnju da se u avionu nalazi bomba. I ovaj avion je u vlasništvu Kvantasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here