pixabay.com

Sindikat pratećeg osoblja Lufthanze pozvao je za sada na trodnevni štrajk tokom novogodišnjih praznika u Lufthanzinoj marki Germanwings. Postoji mogućnost da se štrajk potom proširi i na druge marke i samu Lufthanzu.

Najavljeno je da će štrajk početi u ponedeljak 30. 12. od ponoći (u noći između nedelje i ponedeljka) i trajati do srede 1.1. u ponoć i da se odnosi na 30 aviona.

Naime, sindikati pratećeg osoblja Lufthanze UFO su doneli odluku da se u početku štrajkuje samo u Germanwingsu, pošto tamošnja uprava “zaposlenima nije dala jasnu perspektivu za budućnost”. Germanwings još uvek posluje sa oko 30 letelica za Lufthanzinu marku Eurowings, ali je planirano da joj se u dogledno vreme potpuno pripoji.

Sindikat je takođe saopštio da dalji štrajkovi neće biti najavljeni pre 2. januara. Međutim, to bi se moglo promeniti ako menadžment Lufthanze nastavi da “doliva ulje u vatru”, rekao je jedna portparol UFA. Ako se Lufthanza ne pomeri sa svoje pozicije, od 2. januara mogući su i štrajkovi u ostalim markama Lufthanze i kao i u samoj Lufthanzi. Ti štrajkovi bi mogli biti mnogo duži, saopštio je UFA.

Lufthanza nije bila baš optimistična. Član izvršnog odbora Lufthanze Detlef Kajzer je rekao: “Konflikt je za nas teško rešiv, jer UFO nedeljama odbija da pismeno saopšti svoje konkretne zahteve. Tako ne možemo dalje, pa ni u arbitražu”.

Ketering pred prodajom, tehnički servis se topi…

Veoma napeto je i Lufthanzinoj firmi za ketering odnosno snabdevanje hranom i pićem u avionu – LSG Sky Chefs Europa: Lufthanza je odavno objavila da namerava da proda ovaj svoj sektor i najverovatniji kupac je najveći takav servis na svetu Gategroup iz Švajcarske, koji je doduše pod nadzorom jednog fonda iz Azije.

Radnici ove Lufthanzine firme slute što će to značiti, tako da sindikat pokušava da dobije što više garancije za oko 7.100 zaposlenih. Međutim, štrajk radnika kuhinja za pripremu obroka u Frankfurtu i Minhenu nije dao rezultate kakve su očekivali u sindikatu.

Vrednost Lufthanze sada na tržištu deonica iznosi negde oko osam milijardi evra – što je zapravo odlična prilika da Lufthanzu neko “proguta”. To je naime samo dve trećine vrednosti flote tog avioprevoznika.

“Oštre” mere protiv zaposlenih po pravilu povećavaju vrednost deonica, međutim, trenutna poslovna politika uprave Lufthanze i već hronični sukob sa zaposlenima – svakako nije nešto što bi privuklo blagonaklone investitore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here