EPA/Emilio Naranjo
Novak Đoković

Najbolji teniser sveta Novak Đoković će u prvom kolu Australijan opena igrati protiv sunarodnika Miomira Kecmanovića, odlučeno je žrebom u Melburnu.

Organizatori su neposredno pred početak izvlačenja obavestili javnost da će ceremonija izvlačenja biti pomerena.

Ceremonija izvlačenja trebalo je da počne u 16 časova po lokalnom, odnosno 05.00 po srednjoevropskom vremenu, ali je odložena.

Prisutnim novinarima u Melburn parku naloženo je sačekaju ispred prostorije dok ne stigne obaveštenje o zvaničnom početku žreba, ali onda je usledilo još jedno negativno iznenađenje – izvlačenje parova glavnog žreba je odloženo.

Razlog odlaganja nije poznat, ali mediji su spekulisali da ima veze sa slučajem Novaka Đokovića, koji bi tokom dana mogao da sazna odluku ministra Aleksa Hoka o deportaciji.

Organizatori su nešto više od pola sata kasnije saopštili novi termin žreba, što su mnogi povezali sa vanrednim obraćanjem premijera Skota Morisona.

Međutim, reči o Novaku nije bilo.

Još pre početka bilo je poznato da je sistem takav da se automatski izvlače slabije rangirani igrači, a potom se nosioci ubacuju u kostur.

Tako je odlučeno da će u polovini žreba u kojoj se nalazi svetski “broj 1” biti još Aleksander Zverev i Rafael Nadal, čiji okršaj je moguć u četvrtfinalu.

U slučaju da izađe kao pobednik iz srpskog derbija, Novaka u drugom kolu očekuje pobednik susreta između Amerikanca Tomija Pola i kvalifikanta.

Prvi nosilac na Novakovom putu do desete titule prema projektovanom žrebu mogao bi da bude Italijan Sonego u trećem kolu.

Đokovića u osmini finala čekaju kao 16. nosilac Čileanac Kristijan Garin ili 17. favorit Gael Monfis iz Francuske.

Monfis igra sjajno od početka sezone, već je osvojio jedan turnir u Melburnu, dok je Garin na nedavno završenom ATP kupu savladao Dušana Lajovića. Naravno, sve pod uslovom da njih dvojica opravdaju ulogu favorita u uvodnim rundama.

Potencijalno četvrtfinale Srbinu donosi još jedan težak zadatak – Matea Beretinija, trenutno sedmog tenisera sveta.Ako sve prođe kako treba, a najbolji se plasiraju među top 8, videli bismo i duel Zvereva i Nadala, u kojem bi Nemac prvi put u karijeri bio favorit. Bolji iz tog okršaja išao bi na Đokovića u polufinalu.

U drugoj polovini su Danil Medvedev i Stefanos Cicipas, za koje se očekuje da stignu do završnice, ali im neće biti lako.

Dušan Lajović će nastup u Melburnu otvoriti protiv Martona Fučoviča iz Mađarske, Filip Krajinović će na megdan Argentincu Švarcmanu, dok će Laslu Đereu protivnik biti Šapovalov.

Srbija neće imati predstavnicu u glavnom žrebu ženskog turnira u Melburnu, pošto Nina Stojanović i Aleksandra Krunić nisu uspele da prođu kvalifikacije.

Australijan open na programu je od 17. do 30. januara, a u muškoj konkurenciji titulu bi trebalo da brani upravo Đoković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here