EPA/Koča Sulejmanović
Bakir Izebegović

Tokom svog postojanja i vladanja, najjača bošnjačka politička stranka, SDA, verovatno nikada nije prolazila kroz teže razdoblje, piše Slobodna Dalmacija.

Sve je kulminiralo gubitkom izbora u gotovo svim većim gradovima BiH, a naročito bolno bilo je u Sarajevu, navodi dalje taj list. Stranka je do nogu potučena od opozicione četvorke, sastavljene od nominalno građanskih stranaka poput SDP-a i NS-a s jedne i s druge strane vlastitih otpadnika.

“Nije to bio prvi put da SDA gubi izbore, ali sada je indikativno da su je glave došle mangupi iz njenih redova. To su u prvom redu braća Čampara, Aljoša i Dubravko, sinovi Avde, jednog od osnivača stranke i bliskog saradnika pokojnog Alije Izetbegovića. Opoziciji se (još) nisu pridružili, ali sve su učinili da joj pomognu. Jedan je bio federalni ministar policije, drugi tužitelj, pa su mogli dati ruke”, navodi list.

U tom ratu dva moćna bošnjačka klana, za glavnu metu naciljali su jednu ženu – Sebiju Izetbegović, Alijinu snaju i suprugu šefa SDA Bakira Izetbegovića, kom je otac u amanet ostavio stranku.

Supruga, majka, doktorka, profesorka, direktorka, poslanica… Sve to u jednom je Sebija, sigurno najmoćnija žena Balkana.

Njena bezobzirnost kvalifikovala ju je za politiku, navodi Slobodna Dalmacija i dodaje da je tu puno pripomogao i Bakir, uprkos brojnim aferama vezanim za nju. U porodičnom krugu odlučeno je da bi upravo Sebija mogla nastaviti taj kadrovski sled u Predsjedništvu države: prvo Alija 10 i kusur godina, onda Bakir dva mandata, valjda je došao red i na nju.

Problem je ispao jer je stranačka baza želela na toj dužnosti da vidti jednog drugog lika. Ime mu je Denis Zvizdić, bivši je premijer i, što je važnije, kao blizak srodnik član “klana Čampare”.

Za njega je bilo više od polovine SDA i svi su mislili da je stvar gotova. Svi osim Bakira, koji preduzima operaciju i Zvizdić se na kraju povlači. Prošao je Šefik Džaferović, bivši tužilac i obaveštajac “s prstima u džemu kada je reč o prikrivanju svirepih zločina svetih ratnika iz islamskih zemalja, ali večiti ‘izetbegovićevac'”, piše zatim Slobodna Dalmacija.

Na istim tim izborima Sebija Izetbegović postala je federalna poslanica, a politička moć koju je sada i sama dobila dali su joj uverenje da može raditi što joj se hoće. Toliko je sve otišlo daleko da je na početku epidemije s kompanijom koja je prethodno uvozila nameštaj dogovorila nabavku respiratora. Kada je to razotkriveno, a najviše su leđa podmetnule upravo Čampare, usledio je novi pokušaj, sada s kompanijom koja se bavila uzgojem malina. Rezultat je kupovina 100-tinjak neupotrebljivih respiratora.

Sebija je preuzimajući jednu po jednu bolnicu, Medicinski fakultet, Lekarsku komoru na svim nivoima stranku…, praznila fotelje i tamo dovodila koga hoće.. Jedan od takvih “poniznika” je i još aktuelni federalni premijer Fadil Novalić, koji je završio u zatvoru zbog beskorisnih respiratora, ali nije odao nalagodavca čitavog posla. Mnogi dokazi govore da je to upravo dr. Sebija Izetbegović.

Na dvoru Izetbegovićevih posljednjih dana vlada prava drama. Protivnici traže razloge izbornog potopa u Sarajevu i prstom upiru na prvu damu, koja je u kantonalnom odboru vodila glavnu reč.

Izbila je još jedna afera, “Sarajlić”, gde je otkriveno da su se glasovi unutar stranke kupovali obećavajući zaposlenje suprugama delegata. Stradao je poznati glumac i čest hrvatski gost, glumac Emir Hadžihafizbegović, koji je za Izetbegovića prethodno zdušno odrađivao operaciju izbora Željka Komšića bošnjačkim glasovima, piše Slobodna Dalmacija.

“I tako smo došli do toga da se unutar SDA prebrojavaju ‘naši i njihovi’, okreću brojevi onih koje su Izetbegovići zadužili svih ovih godina. Bakir pritom dobro zna jednu stvar: padne li Sebija, on je sledeći”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here