Youtube/Jutarnji program TV Happy
Petar Kočović

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Srbija je zaključno sa jučerašnjim danom imala 21,8 zaraženih od korona virusa na 100.000 stanovnika, te se nalazi u svojevrsnoj „žutoj zoni“ (15-30 zaraženih na 100.000).

Međutim, prema prognozama prof. Petra Kočovića, koji pomoću matematičkih formula analizira kretanje epidemije koronavirusa, pitanje je dana kada će naša zemlja ući u „crvenu zonu“ (30-50 zaraženih na 100.000).

Ali, ako mislite da ćemo tada dostići maksimum, te da nema gore varijante, prevarili ste se. U crvenoj zoni bismo mogli da budemo oko nedelju dana, ali se onda ne bismo vratili u već spomenutu žutu, nego bismo otišli u još dramatičniju – ljubičastu (50+ zaraženih na 100.000 stanovnika).

Matematički modeli, kako je obelodanio prof. Kočović, pokazuju da bi Srbija u crvenu zonu mogla da uđe već za dva dana, a da nas za desetak dana, dakle oko 25. oktobra očekuje skok u ljubičasti zonu.

– Po prvim pokazateljima pik ovog talasa mogao bi da bude manji od prethodnog. Ali – nkad se ne zna… Za prvih 27 dana trećeg talasa – razlika je 1.8% kada se gleda ukupan broj realno zaraženih u odnosu na projektovan broj zaraženih – što je beznačajna razlika – istakao je Kočović.

Ranije prognoze prof. Kočovića govorile su da bi pik ovog trećeg talasa mogao da usledi prvih novembarskih dana.

– Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 drzava. Koristimo Gausovu krivu (matematički model koji se bazira na radu čuvenog nemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima – objasnio je ranije Kočović.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime