EPA
Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrija se nalazi u dramatičnoj situaciji zbog eksponencijalnog rasta broja novozaraženih, što može voditi ka preopterećenju zdravstvenog sistema, poručili su danas kancelar Sebastijan Kurc i ministar zdravlja Rudolf Anšober dodajući da vlada neće dozvoliti da lekari budu u situaciji da odlučuju ko će da preživi, a ko da umre.

Kurc je, posle razgovora sa ekspertima o kapacitetima zdravstva, rekao da je Evropa suočena sa intenzivnim drugim talasom, na koji se računalo, ali koji je snažno “zapljusnuo” kontinent. U Austriji trenutno postoji tendencija rasta prema kojoj se broj novozaraženih na nedeljnom nivou udvostručuje.

– Imamo srećom odlično pripremljen zdravstveni sistem, sa boljim nego u mnogim drugim zemljama, ali ipak i tako dobar sistem ima ograničene kapacitete – objasnio je Kurc.

Podsetio je da je još pre dve nedelje rekao, a te prognoze su danas potvrdili stručnjaci, da kod broja od 6.000 novozaraženih na dnevnom nivou može doći do preopterećenja kapaciteta zdravstvenog sistema.

– To ne znači samo da bi tada bile odložene planirane operacije, već u ekstremnim slučajevima i da lekari moraju odlučiti kome će pružiti kakvu pomoć – rekao je kancelar.

Kazao je da je neophodno da se reaguje, i najavio da će razgovarati sa socijalnim partnerima i predstavnicima pokrajina, kao i predsednikom Austrije, a da će onda informisati građane o novim merama.

Kurc nije želeo da govori o detaljima mera, rekavši da vlada neće dozvoliti da zemlja bude u situaciji da građani ne mogu da dobiju potrebnu medicinsku negu.

– To ne bi pogodilo samo kovid pacijente, već i sve ostale. Naš pristup je jasan – takvu situaciju nećemo dozvoliti i zato pripremamo dalje korake – naglasio je on.

Kurc je rekao da je sreća da su prognoze za sada tačne, ali da se ne može tačno reći kojeg dana će se prekoračiti problematična granica, i da treba biti pripremljen za tu fazu. Zamolio je građane da se tokom narednih prazničnih dana udrže od slavlja i okupljanja, jer je poznato da se virus širi kontaktima.

Ministar zdravlja rekao je da je situacija u celoj Evropi dramatična, a tako i u Austriji.

– Situacija je dramatična, a imamo i pomeranje starosne strukture među obolelima, pa su sada oni stariji od 85 postali druga grupa. Aktuelne prognoze su alarmirajuće, jer pokazuju dalji trend rasta – kazao je on dodajući da aktuelna prognoza pokazuje da će se do kraja iduće nedelje dostići broj od 5.800 zaraženih u jednom danu.

Kazao je da bi nastavak trenda doveo sredinom novembra do prekoračenja kapaciteta na intenzivnoj nezi.

Direktor zdravstvene organizacije “Zdravlje Austrija” (Gesundheit Osterreich) Hervig Osterman naveo je da od 100 novozaraženih, trenutno, jedna osoba dospeva na intenzivnu negu, a tamo ostaje u proseku 12,5 dana. Naveo je da trenutno ima “samo” 250 kovid pacijenata na intenzivnoj nezi, i da broj stalno raste.

Sredinom novembra, kaže, očekuje se između 400 i 500 kovid pacijenata na intenzivnoj nezi, što, dodaje, vodi ka tome da se više ne može govoriti o normalnom radu u tim bolničkim jedinicama. Prema njegovim rečima, u Austriji ima oko 1.800 kreveta na intenzivnoj nezi, od kojih je aktuelni kapacitet za kovid pacijente na oko 700.

Direktor ustanove “Intenzivna medicina” Klaus Markštaler rekao je da, iako je intenzivna medicina u Austriji odlično opremljena, za pandemiju nije bila pripremljena.

Prema njegovim rečima, na to se može reagovati na dva načina – smanjenjem pritiska na intenzivnu negu, ili proširenjem intenzivnih kapaciteta, što kratkoročno nije moguće, jer je za to potrebno više meseci i godina, psosto to ne predviđa samo orpemu, već i obuku osoblja.

– Živimo u jednom od najboljih zdravstvenih sistema sveta, ali i on može biti doveden do svojih granica, kada više ne bi bilo moguće da se svakom pojedincu pruži najbolja nega – rekao je on.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here