pixabay.com

Američka vlada mogla bi da ostane bez novca za servisiranje obaveza, rekla je ministarka finansija Dženet Jelen, ponavljajući upozorenje da bi uskoro mogle da budu iscrpljene sve vanredne mere donete kako bi se prikupio novac.

“S obzirom na neizvesnost, ministarstvo finansija ne može da odredi koliko dugo će vanredne mere moći da potraju. Na osnovu najnovijih informacija, najizvesnije je da bi novac i vanredne mere mogle da budu iscrpljene tokom oktobra”, navela je Jelen u pismu Nensi Pelosi, predsedavajućoj Predstavničkog doma Kongresa.

Jelen je u avgustu saopštila da ministarstvo finansija u potpunosti ili delimično prestaje da finansira neke od državnih fondova, među kojima su penzioni i fondovi za osobe sa invaliditetom, kako bi oslobodilo novac za finansiranje dugova.

Ona je zatražila da se podigne granica zaduživanja, što je u Kongresu predmet spora demokrata, koji to podržavaju, i republikanaca, koji se protive, prenose američki mediji.

“Jednom kad sve moguće mere i gotovina ne budu bili dostupni, odnosno kada budu potpuno iscrpljeni, Sjedinjene Američke Države neće moći da ispune obaveze po prvi put u svojoj istoriji”, napisala je Jelen.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here