Italijansko košarkaško prvenstvo je i zvanično završeno. I pored priča da će se nastaviti košarka na „Čizmi“, čelnici košarkaškog saveza su shvatili da bi to bio uzaludan posao i doneli najrealniju odluku s obzirom na to koliko je Italija pogođena pandemijom.

U trenutku prekida na čelnoj poziciji je bio Virtus iz Bolonje, bivšeg selektora Srbije Aleksandra Đorđevića, za koji nastupaju i Miloš Teodosić i Stefan Marković.

U intervjuu za Nova.rs, legenda srpske košarke Aleksandar Đorđević, otkriva kakvo je stanje u Bolonji.

– Baš je teško, jezive su slike, brojke su zastrašujuće, a kada znate da to nisu puke cifre, već ljudski životi, porodične tragedije, lične drame, veliki stres, onda razumete koilka je patnja – ogromna. Ljudi ne samo u Bolonji, već celoj Italiji svesni su silne težine koju nose, ali i pored svega sačuvali su pozitivno razmišljanje.

Đorđević razume i pozdravlja prekid šampionata u Italiji.

– Bolje je nešto početi sa entuzijazmom, nego završiti, kako mi kažemo, traljavo. Mislim da je to očekivana odluka, s obzirom na neverovatne teškoće s kojima se susrećemo. Kada kažem mi, ne mislim samo na košarku, nego kao društvo kome će trebati vremena da se vrati u normalne tokove.

Italijanski savez nije proglasio šampiona, pitanje je ostalo otvoreno.

– Iskreno, to je sada u drugom, pa i trećem planu. U prvom su ljudski životi, a onda kada prođe opasnost od pandemije, da polako svi, kao pojedinci, vlade, društvo, počnemo da gradimo ambijent u kojem će gledaoci uživati u košarci, dobrom filmu u bisokopu, predstavi u pozrištu… Neopterećeni strahom sakupljenom u svima nama tokom ovih teških nedelja. Nemojte se začuditi ako još dugo posle vidimo na ulici ljude kako nose maske. Neće biti lako, jer smo primili veliki udarac, ali sam ubeđen da ćemo opet ustati.

Velika finasijska kriza je pogodila klubove.

– Asocijacija italijanskih trenera je iznela zajednički stav, ali pre svega mislim da ta odluka o primanjima zavisi od osobe pojedinačno, da svako na svoj način pomogne koliko može. Svi smo u teškoćama, klubovi su ostali bez prihodi od ulaznica, TV prava… i potrebno nam je jedinstvo da na što manje bolan način izađemo iz krize.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here