Youtube/Draško Stanivuković
Draško Stanivuković

Rešio da zavede red u Banjaluci! Draško Stanivuković za 80 dana, koliko je na vlasti, nije uspeo još dobro ni da zagreje fotelju gradonačelnika, ali je zato pokazao da je na dobrom putu da se obračuna sa nedisciplinom, kriminalom i korupcijom. Poslednjim potezom, zatvaranjem ugostiteljskog objekta u vlasništvu porodice biznismena Mileta Radišića, prvi čovek Banjaluke je to i potvrdio. Kajak terasa, bespravno sagrađena na gradskoj imovini biće srušena, najavio je, ali i obećao da ta crvena traka neće biti i jedina, već da time počinje nova epoha u gradu na Vrbasu, u kojem neće biti privilegovanih.

– Ovo što radim je moj život, a od života se ne odustaje tako lako – njegov je politički moto.

Svakog dana najmlađi gradonačelnik u istoriji najvećeg grada u Srpskoj, otkako je 24. decembra prošle godine kao kandidat opozicione PDP, uz podršku SDS, preuzeo funkciju, jasno stavlja do znanja da neće odustati. Rukave je zasukao već prvog dana i krenuo s “čišćenjem u svom dvorištu”. Odmah je naložio da se vrate ključevi više od 50 službenih automobila i od tada nije stao. “Češljao” je javne nabavke, ugovore, sporazume, građevinske dozvole. Smanjio je broj odeljenja, načelnika i savetnika i za samo dva meseca na platama uštedeo 125.000 KM. Na njegovu inicijativu objavljeni su spiskovi i diplome svih zaposlenih u lokalnim institucijama, a svaka utrošena marka iz budžeta javno je prikazana. Uz to je nalazio i vremena da razgovara sa građanima, obilazi sela i pomogne tamo gde treba.

Iako mlad, već ima bogatu političku biografiju. Bio je najmlađi odbornik banjalučke skupštine, pa najmlađi poslanik i još tada je zacrtao da će biti i najmlađi gradonačelnik grada na Vrbasu, a “potom i predsednik”. Ovom 27-godišnjem političaru na prošlogodišnjim lokalnim izborima Republike Srpske pošlo je za rukom da posle 22 godine u Banjaluci skine s trona dotad nepobedivog Milorada Dodika i njegovu partiju Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Stanivuković je rođen 21. maja 1993. u Banjaluci i ime je dobio po stricu ubijenom u ratu kao vojnik Vojske RS. Tu je završio osnovnu školu i gimnaziju, a onda upisao i Ekonomski fakultet i stigao do treće godine. Zarekao se da će fakultet završiti kad postane gradonačelnik.

– Ja biografiju nemam, ja sam student… Međutim, imam srce kao Rusija, spreman sam da odem do kraja za nepravdu – rekao je.

U parlamentu Srpske, slovio je za beskompromisnog opozicionara i najglasnijeg kritičara aktuelne vlasti i zbog toga je snosio i posledice i bivao hapšen.

Među prvim političarima shvatio je moć društvenih mreža i maksimalno ih koristio, pa se i danas pamte njegovi snimci kako rukama čupa “predizborni asfalt” i prolazi kroz odvodnu cev. Potiče iz jedne od najimućnijih banjalučkih porodica, pa sticanje novca, kako tvrdi, nije bio motiv za ulazak u politiku. Živi u luksuznoj vili nazvanoj bosanski Versaj. Pozamašan imetak stekao je, kaže, njegov pradeda, jedan od najuglednijih preduzetnika, baveći se trgovinom, stočarstvom i poljoprivredom. Draško Stanivuković nije oženjen, ali mu je sa novom funkcijom skočio i rejting na listi najpoželjnijih neženja u Srpskoj. Ako su mediji u pravu, srce mu je ukrala jedna lepa crnka s kojom je letos objavio fotografiju pod Ostrogom.