Drašković: Obnovljena Jugoslavija je imala šansu da preživi devedesete

B92.net
8
youtube/printscreen

Posle 85 godina od atentata na kralja Aleksandra Karađorđevića, o pobedniku u dva balkanska i Velikom ratu, o njegovoj istorijskoj ulozi, tragičnoj sudbini govorio je za Prvu televiziju Vuk Drašković, autor knjige “Aleksandar od Jugoslavije”.

“Sastavljam Namesništvo… Slutim, predosećam, da ću biti ubijen. Musolini će biti naredbodavac, a ustaše moje ubice. Italija, Mađarska i Bugarska, zaverile su se protiv mene. Ubiće me zbog Dalmacije i zbog Jugoslavije. Ali, varaju se svi oni da će, kada ja umrem, umreti i ova država”.

To je kralj Aleksandar Karađorđević rekao vajaru Ivanu Meštroviću. I ubijen je.

– Nisu se prevarili, umrla je država, ja mislim da je njena smrt počela ubistvom u Marseju. Obnovljena Jugoslavija je imala šansu da preživi, možda devedesete godine kada je ponuđeno da prečicom uđemo u tadašnju Evropsku zajednicu, i kada su Amerikanci nudili brzi ulazak Jugoslavije, kako bi spasili zemlju, u NATO alijansu, pod uslovom da se zemlja demokratizuje i odveže od kumunističkog poretka – kazao je Drašković.

On kaže da su komunisti bili duboko upleteni u ubistvo kralja Aleksandra.

– Saradnja između dve terorističke organizacije, ovde u zemlji zabranjene ustaške i komunističke – naveo je on.

8 COMMENTS

  1. Вук Драшковић 90-их: “Дрина није српска граница! Дрина је српска жила куцавица!”
    Вуче мани се Југославије!

  2. Gospodine Draskovicu, progutao sam tvoj Noz u jednom dahu i odlucio da uđem u SDS stranku, roman sam citao 1990 godine, i nastavio sve do 1996 godine. Plaćenici zapada srušiše Miloševića,osudiše ga, drzavnika, stratega, srušiše ga plaćenici zapada među kojima ste i vi. Gospodine, nemate prava da pišete ni o čemu a pogotovu ne o ljudima koji su bili žrtve ustaskog noža a niti žrtvama poslije NATO terora i srpskih izdajica koji na silu srušiše čovjeka, srbina od krvi i mesa. Zato sada imamo ono sto imamo. Pokušavaš dostići Ćosića, nećes nikada, jer ti si izdajica srpskoga roda. Gačani, narod koji je krv prolio za Srpsku ti si sahranio. Vjerovao sam ti čitajući Nož. I nijad više.

  3. Pa Ivan Mestrovic (prema analima DB) bio je pod ustaskom ideologijom.Dakle tadasnji “srpski Kralj imao je kome i da se pozali”.Dugo je on vrsio opstrukciju bivse FNRJ.

  4. Seniliš Draškoviću nisi tako pre pričao a i što pričaš nema veze sa onim što si ti predlagao i što si uradio dok si bio na vlasti.Jedno je taĉno prodao si sve fabrike koje je jošTito napravio a pare niste ulagali u Srbiju već ste taj novac opljačkali .

  5. Sve uspehe koje stvori kralj srušiše komunisti od ugleda u svetu, vrednosti Evrope do teritorije i savezništva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here