Dražin dan u Blektaunu

D. Timarac - Vesti
0
D. Timarac
Pomen ispred spomenika

U Crkvenoj opštini u Blektaunu održan je pomen generalu Dragoljubu Mihailoviću – Dražin dan kojem su prisustvovali mnogi parohijani ove opštine, članovi nacionalnih i kulturnih organizacija, kao i predstavnici australijskog političkog i kulturnog života.

Nakon svete Liturgije u hramu Svetog Nikole u Blektaunu, koju je služio starešina ovoga hrama otac Nemanja Mrđenović, izvršen je i svečani prijem u organizacij Srpski četnici Australije jednog člana koji je izrekao i svečanu zakletvu prijema u organizaciju.

Po ovome činu formirala se litija koja je krenula ka spomeniku generala Mihailovića u parku ovog hrama. Nakon pomena i osvećenja znamenja prišlo se činu polaganja cveća i venaca nacionalnih i kulturnih srpskih organizacija, kao i venca australijske zajednice uz zvuke vojničke trube.

Među organizacijama koje su položile venac na spomenik generalu bilo je i Udruženje srpskih žrtava bosanskog građanskog rata koju čine logoraši koji su tamnovali po logorima čak i posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Posle ovoga prisutni narod se uputio u salu crkve u kojoj su posle zajedničkog ručka, koje je pripremilo Kolo srpskih sestara, propratili i prigodan program učenika srpske škole “Bogdan Bolta”, koja radi pri ovoj parohiji, kao i umetnika Božur benda.

Otac Nemanja je objasnio i da se škola zove po počivšem Bogdanu Bolti koji je bio pripadnik gračačkih četnika, koji je svoj život nakon rata nastavio u Australiji i dao veliki doprinos srpskoj zajednici kao i novac da se pokrene srpska škola. U nastavku besede otac Nemanja je rekao:

– U spomen žrtvi generalu Mihailoviću, učiteljice naše škole sa učenicima su pripremili poseban program sa pesmama o generalu, koje su mu spevane i dok je bio živ, a i pesme koje su nastale nakon njegove mučeničke smrti. Bogu hvala i danas se pevaju. Tu je i Božur bend koji će vas takođe razveseliti sa nekoliko patriotskih narodnih pesama o svetoj srpskoj borbi za opstanak.

– Četnički pokret nije nastao 1941. godine već daleko ranije, a Čiča je postao prvi gerilac u porobljenoj Evropi, podigavši ustanak sa biranom omladinom i ljudima koji su bili uz njega. Ti ljudi su svoje živote položili za slobodu, čast i obraz srpskoga naroda – nastavio je otac Nemanja, najavivši potom izlazak na scenu učenika Milice Božić, Ane Dobrić i Milice Miletić koje su recitovale pesme “Domovina se brani lepotom” Ljubivoja Ršumovića, “Uzdah sa Dunava” Miloša Crnjanskog i “Pesmu o Draži”, koju je napisao vladika Nikolaj Velimirović.

Dražin borac Mitar Rebić i Sofija Urukalo (sedi)

Nakon prigodnog programa skupu se obratio gospodin Dražo Brkljač, koji se zahvalio svima koji redovno dolaze na Dražin dan, da odaju poštovanje Čiči i njegovim borcima, a posebno živima koji su prisustvovali pomenu i svečanosti – gospođi Sofiji Urukalo i gospodinu Mitru Rebiću, koji iako u poznim godinama dolaze u hram na molitvu. Biranim rečima se gospodin Brkljač zahvalio i upravi i članovima RSL koji su došli da odaju počast srpskim borcima za slobodu, kao i članovima opštine.

U obraćanjima oni su izrazili zadovoljstvo što su bili pozvani da uzmu učešće u komemoraciji i poklonili su u znak pažnje australijsku vojničku kapu koja će ostati u vitrinama organizacije Srpski četnici Australije.

Srbi opet uz Čiču

Srpski narod je od milja Dražu Mihailovića prozvao Čičom, a članovi jugoslovenske kraljevske vlade koja je tokom Drugog svetskog rata boravila u Londonu postavili su ga za ministra vojnog i unapredili u čin generala 1942. godine. Posle rata, Narodni sud nove (komunističke) Jugoslavije ga je 1946. godine osudio na smrt.

Tokom ratova devedesetih, međutim, srpski narod je počeo da se vraća ideji i delu Čiča Draže, a 2004. godine Državna zajednica Srbije i Crne Gore usvojila je Zakon o izjednačenju borbe četničkog i partizanskog pokreta. General Mihailović je rehabilitovan 2015, a sud u Beogradu je utvrdio da je 1946. godine suđenje bilo “političko i ideološko” i da su u postupku načinjene ozbiljne pravne greške.