Dreničkoj grupi sude na Severu

0

Početak suđenja obeležilo je spektakularno bekstvo trojice nekadašnjih pripadnika OVK
 

Početak suđenja obeležilo je spektakularno bekstvo trojice nekadašnjih pripadnika OVK, koji su pod neutvrđenim okolnostima pre nekoliko dana nestali iz Kliničkog centra u Prištini gde su bili na lečenju, a prema pisanju medija, svi u istoj sobi.

 

Ta trojica se nisu u četvrtak pojavili na prvom ročištu, pa je specijalni tužilac Euleksa Džonatan Ratel zatražio je od sudija Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici da izdaju nalog za njihovo hapšenje. Kako navode mediji, on je prethodno pokušavao da ih ubedi da se predaju.

Razlog njihovog nestanka, ali i protesta ispred Kliničkog centra je to što je sudija zatražio da se oni prebace u pritvorsku jedinicu na severu Kosova, jer se tamo održava i suđenje. Očigledno plašeći se da bi mogli da imaju "tretman" kakav je imao Oliver Ivanović boraveći u pritvorskoj jedinici u Prištini, oni su se odlučili na bekstvo.

 

I dalje nema objašnjenja kako su pritvorenici takvog profila uspeli da umaknu pred očima Euleksa i mnogobrojne policije. Misija EU na Kosovo nije smela sebi da dozvoli takav skandal, i uspeli su da ubede Ljuštakua, Hadžu i Jašarija da se predaju u četvrtak uveče, a policija ih je prebacila u zatvor u Dubravi.

Ljuštaku, inače predsednik opštine Srbica, i još šestoro pripadnika Dreničke grupe optuženi su za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva za koja se pretpostavlja da su izvršena u logoru takozvane OVK u selu Likovce tokom 1998. godine.

 

 

Tuča sa Euleksom

U Univerzitetskom kliničkom centru u Prištini su se sukobili pripadnici Euleks policije sa većom grupom Albanaca, koji se protive ponovnom hapšenju i prebacivanju u pritvorsku jedinicu u severnoj Kosovskoj Mitrovici nekadašnjih pripadnika terorističke OVK. Do sukoba je došlo kada su pripadnici Euleksa pokušali da upadnu u prostoriju bolnice.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here