Dreničku grupu puštaju uz kauciju

0

Beta/S.Đ.
Kad Euleks deli pravdu… kao da je nema
 

Kako je saopštio Euleks, rešenje o oslobađanju šestorice optuženih neće biti izdato dok se kaucija ne isplati. Dodaje se da optuženi moraju predati sve putne isprave sudu, ako to već nisu učinili, da ne smeju imati nikakav kontakt sa bilo kojim svedokom ovog slučaja, davati javne izjave ili govore bilo koje vrste, niti pristupati mestu gde se okupilo više od deset osoba.

"Nepoštovanje ovih uslova će dovesti do automatskog povratka u pritvor. Ove mere će ostati na snazi dva meseca, do februara 2015. godine", piše u saopštenju.

Pri donošenju odluke za manje restriktivne mere, Sud je procenio rizik od obezbeđivanja daljih dokaza u odnosu na princip proporcionalnosti restriktivnih mera, dodajući da optuženi ne treba da budu kažnjavani za kašnjenje u postupku koji nije izazvano sa njihove strane.

"Imajući to u vidu, Sud je smatrao da su optuženi bili u pritvoru više od 18 meseci i da je velika većina dokaza tuzilaštva predstavljena na glavnom suđenju. Praktično svi suštinski dokazi svedočenja su obezbeđeni, dok preostali samo mogu utvrditi istinitost određenih činjenica što neće uticati na postupak", piše u saopštenju.

U slučaju Dreničke grupe, za ratne zločine nad civilnim stanovništvom optuženi su bivši vrhovni komandant OVK i ambasador Kosova u Albaniji Sulejman Seljimi, sadašnji predsednik opštine Srbica i bivši komandant OVK za operativnu zonu Drenica Sami Luštaku, kao i poslanik Skupštine Kosova Fadilj Demaku.

Grupi pripadaju i predsednik opštine Glogovac Nedzat Demaku kao i Agim, Baškim, Driton i Seljman Demaj, Jahir Demaku, Zećir Demaku, Sabit Geci, Ismet Hadža, Sahit Jašari, Isni Tači i Avni Zabelji.

Oni su optuženi za krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva za koja se pretpostavlja da su izvršena u navodnom centru pritvora OVK u selu Likovce tokom 1998. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here