Tanjug
Zacementirana budućnost: Polaganje kamena temeljca

Polaganje kamena temeljca za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela kod Foče, koju zajednički grade Srbija i Republika Srpska, izazvala je histeriju predstavnika bošnjačkih stranaka u Federaciji BiH. Za njih uspešna ekonomska i razvojna saradnja Beograda i Banjaluke, predviđena i Dejtonskim sporazumom, predstavlja agresiju i podelu BiH.

Tako je ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, iz redova SDA Bakira Izetbegovića, rekla je da za taj projekat na reci Drini “nema saglasnosti države BiH i da Srbija rizikuje ulaskom u ovoj posao”. Ona je prokomentarisala i da ovaj projekat “ne doprinosi dobrosusedskim odnosima”, a drugi predstavnik SDA Denis Zvizdić, inače prvi zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, za ovaj u svetu uobičajeni privredni aranžman tvrdi da je reč o provokaciji i smatra da je Vlada Srbije potpuno ignorisala Savet ministara BiH.

Sarajevskim političarima, nemoćnim da uspešno izvedu i jedan razvojni projekat, pa čak ni da vakcinišu stanovništvo, prikuljčio se i potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić, takođe iz SDA. U ovom energetskom poslu on je pronašao čak i “pokušaj uzurpacije teritorije BiH”, te optužio Srbiju da “radi na podeli BiH”. Salkić je čak preuzeo na sebe da umesto vrhuške iz Sarajeva zatraži intervenciju visokog predstavnika.

Pomoć OHR

Odgovor iz njegove kancelarije nije se dugo čekao. OHR je naveo da svi projekti moraju biti u skladu s Ustavom i odlukama Ustavnog suda BiH, koji je rešio da se vode smatraju državnom imovinom BiH, pa i one na teritoriji RS. Iz toga je iz kancelarije visokog predstavnika zaključeno da bi “odluke u vezi sa državnom imovinom trebale da se donose na nivou države BiH”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da ne postoji nijedan racionalan razlog za protivljenje BiH izgradnji hidroelektrane Buk Bijela na Drini. Ona je postavila pitanje kako to da ranije koncesije koje su davali entiteti ili kantoni, nisu bile problem, a da ova sada jeste. Ona je podsetila da su u poslednjih 20 godina entiteti ili kantoni u BiH izdali 280 koncesija.

Investicija Beograda

– Ako je HE Buk Bijela problem, onda bismo morali da vidimo što to nije bio za ostalih 280 koncesija. Godine 2012. bili su potpisani koncesija i ugovor s nemačkim investitorom RNjE
, jednom od najvećih nemačkih energetskih kompanija, za istu hidroelektranu i nije bilo nijedne žalbe Ustavnom sudu. Tako da ne razliku između nemačkog investitora iz 2012. godine i investicije srpske energetske kompanije EPS-a sada – rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da Srbija nastupa kao strani direktni investitor u BiH, odnosno u RS, te da su urađene sve analize, pravne i finansijske.

– Ako Ustavni sud odluči da Srpska nije smela da izda tu koncesiju, onda će to biti ogroman pravni problem za sve ostale investitore koji su dobijali koncesije entiteta ili kantona – zaključila je Ana Brnabić.

Glumljenje države

Politikolog Vojislav Savić kaže da su besmisleni komentari na ovako značajan projekat sasvim razumljivi, jer se celokupno političko delovanje Sarajeva zasniva na osporavanju nadležnosti RS.

– Kakve veze ima Sarajevo s izgradnjom Buk Bijele? Ko izdaje građevinsku i sve druge dozvole za to? Šta je svrha gomile besmislenih agencija u zajedničkim institucijama koje postoje godinama i ne služe ničemu, izuzev da bi neko glumio državu – kaže Savić.

Uloženo bogatstvo

HE Buk Bijela je samo deo projekta vrednog oko 460 miliona evra, pošto je planirano da uskoro krene i zajednička gradnja HE Foča i HE Paunci, sa ukupno oko 180 megavata instalisane snage, što odgovara snazi bloka 2 u HE Đerdap 1. Reč je o velikim projektima, pošto će samo HE Buk Bijela biti na brani dugoj 197, a visokoj 68 metara i akumulacijom od 15,7 miliona kubnih metara vode.

Poniženi smo

Neverovatno, ali Denis Zvizdić je u žalopojci na Srbiju do tančina opisao situaciju u Federaciji BiH, za koju može da bude odgovorna samo vlast SDA kojoj pripada.

“Građani i institucije države BiH su poslednjih godina izloženi stalnim poniženjima: zbog nepravovremene nabavke vakcina, što nam bogate zemlje umesto investicija šalju mleko u prahu, činjenice da Vlada susedne države održava sednicu s Vladom RS, a nekoliko kilometara od sedišta Vlade BiH. Pa poniženje da najviše pozicionirani funkcioneri BiH umesto aktivnog rada na EU integracijama, vladavini prava, borbi protiv korupcije, zaštiti javnog zdravlja i razvoju ekonomije, ustvari aktivno rade na mirnom razlazu, podelama, hegemonističkim i etnocentrističkim planovima”, zaključio je Zvizdić.