Drobnjak: EIB treba da odobri 93 miliona evra

0

Od zajma EIB-a od 93 miliona evra, 33 miliona evra biće namenjeno za rekonstrukciju mosta "Gazela"
 

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), prema Drobnjakovim rečima, odobrila je 23. februara 80 miliona evra, od kojih je 25 miliona evra namenjeno za rekonstrukciju deonice obilaznice od Bubanj Potoka do Surčina i 55 miliona evra za obilaznicu oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca.

 

Radovi počinju odmah: Zoran Drobnjak

"Mi očekujemo iduće nedelje da bude bord direktora EIB na kome treba da nam odobre kredit za ‘Gazelu’ i petlju Batajnica… Još 93 miliona (evra) treba da odobri EIB", kazao Drobnjak, dodajući da EBRD i EIB ukupno treba da odobre 173 miliona evra.

Direktor "Puteva Srbije" kazao da bi radovi na deonici Bubanj Potok – Surčin trebalo da počnu "odmah", jer je već danas poslato pismo izabranom izvođaču, austrijskoj kompaniji "Porr", a radovi na rekonstrukciji mosta Gazela trebalo bi da počnu 8. ili 9. marta, koji će trajati 22 meseca.

"Por će izvoditi radove na rekonstrukciji autoputa i dela obilaznice sa podizvođačem "Ratko Mitrović", a na Gazeli "Štrabag sa "Mostogradnjom kao podizvođačem.

Bord direktora EBRD je juče saopštio da je doneo odluku da odobri povlačenje sredstava za rekonstrukciju puta koji prolazi kroz Beograd, na Koridoru 10, kao i izgradnju obilaznice oko Beograda.

"Bord Direktora EBRD-a je na sastanku doneo odluku da odobri isplatu kreditnih sredstava za finansiranje pristupnih puteva mostu ‘Gazela’ što predstavlja jednu od komponenti projekta ‘Beogradski autoput i obilaznica’ koji se finansira iz sredstava kredita EBRD-a", kaže se u saopštenju.

Pre donosenja ove odluke EBRD je, kako je navedeno, izvršio detaljnu procenu sprovedenog raseljavanja uz zaključak – "da iako je puno urađeno, neka od neresenih pitanja i dalje postoje".

"Bord direktora EBRD-a je stoga saglasan da u ovom posebnom slučaju, odobri isplatu kreditnih sredstva, ali pod predpostavkom da će EBRD nastaviti da sarađuje sa predstavnicima Srbije i grada Beograda sa kojima će i dalje pratiti napredak celokupnog procesa raseljavanja (Roma) sa glavnim ciljem obezbeđenja poštovanja prava svih ljudi", navedeno je u saopštenju EBRD-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here