Droga, alkohol i boje pod punim mesecom

0

Tokom poslednjeg dana festivala ljudi na ulicama bacaju boje jedni na druge, a gradske vlasti postavljaju vodene topove koji ispaljuju obojenu vodu, dok deca kod kuće spremaju balone pune tečnosti kojima gađaju prolaznike.

 

Na posebnoj meti su posetioci, odnosno stranci, koji ne samo da se ne bune već dolaze u ovu udaljenu indijsku provinciju da bi uživali u jednodnevnoj uličnoj anarhiji i izigravali mete pomahnitaloj deci.

 

 

Iako traje tri dana, vrhunac događaja je poslednji dan svetkovine. Prethodnu noć se na velikim gradskim raskrsnicama postavljaju lomače i lutke koje predstavljaju demona Holiku, a koje se zatim spaljuju kako bi se simbolizovala pobeda dobrog nad zlim.

 

U Nepalu festival je poznat i kao Fagu i predstavlja mešavinu indijskog Holija i tajladskog Songkarna. Kako ovaj datum pada pri kraju sušne sezone u Nepalu kada je zemlja zagrejana do granica podnošljivosti, voda se prska po ulicama da bi podsetila stanovnike na hladnije monsunske dane koji će uskoro stići. Kao i u Indiji, i u Nepalu se ispuštaju voda i puderi raznih boja (posebno crvena), i ponovo su najzanimljiviji turisti.

 

 

Pored toga što uživaju u istočnjačkoj raspuštenosti i neuobičajenoj karnevalskoj atmosferi, veliki broj turista sa zapada posećuje ovaj praznik i zbog sveopšte konzumacije alkohola i banga (droge koja se dobija iz kanabisa). Međutim, da li zbog preterane upotrebe raznih supstanci ili što se svetkovina odvija tokom tri noći punog meseca, stvari često znaju da izmaknu kontroli pa gradski zvaničnici preporučuju ženama da se tokom trajanja festivala same ne udaljavaju od turističkih četvrti i drže u grupi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here