Droga i telefoni iza zatvorskih zidina

0

Organizovan grupa švercovale narkotike u zatvor

 

Mreža je obuhvatala jedan broj sitnih dilera i kurira, pod vođstvom dobro poznatog kriminalca iz Kanbere, kao i Apotekara iz Sidneja. Oni su, navodi se, bili povezani sa bajkerom "Rebelsa" i članom Doživotne braće.

Policija je još u maju podnela krivične prijave protiv pet osoba, ali su podaci o njima držani u tajnosti sve do sada. Kako saznaju mediji Ferfaksa, pred sud u Australijskoj Prestonoj Teritoriji biće izvedeno do šest osoba.

Četvoro od njih već je određeno za izlazak pred sud u decembru. To su Entoni Džon Hagen (55), navodni vođa mreže, Tor Kristijansen (26), Rajan Malec (26) i Bjanka Rašić (24). Oni su optuženi za niz krivičnih dela, uključujući šverc i posedovanje droge, zaveru, učešće u kriminalnoj grupi, posedovanje telefona u zatvoru i pranje novca.

Peti navodni član Menka Krsteska (23) iz Karabara u NSNj već je bila pred sudom. Ona se izjasnila da nije kriva po optužbama za posedovanje i šverc droge. Još trojica – Adli Tsang (41), Adnan Hamdun (27) i Tsun hin Čan (26) takođe su pred sudovima u Novom Južnom Velsu po optužbama u vezi sa ovom grupom.

 

Racije

Pretresom u zatvoru, kod Kristijansena i Hagena nađeni su kanabis, ajs i telefoni. Naredni pretresi po zatvoru otkrili su telefone, spisak telefonskih brojeva, plastične vrećice, staklenu lulu, te nešto ajsa i kanabisa.
Usledila je racija na adresu u naselju Čepmen, povezanoj sa ovom grupom. Tu je nađena municija, još kanabisa i skoro 80.000 dolara.
U maju, policija je uhvatila Čana i Hamduna u Sidneju sa više od 500 grama ajsa i 6.134 dolara u kešu. Racijom na Tsangovu kuću opet je nađen ajs, oprema i hemikalije za koje se veruje da su korišćene za "kuvanje" droge, izvestio je "Kanbera tajms".

Policija će, veruje se, dokazivati kako su Kristijansen i Hagen vodili mrežu iza zidina pritvora "Aleksander Makonoki" u Kanberi. Presretnuti telefonski razgovori navodno pokazuju da je Kristijansen organizovao snabdevanje ajsom od Tsanga. Onda bi Rašićevu, Maleca i Krstesku slao da preuzimaju i isporučuju drogu, kao i druge predmete za krijumčarenje, kao što su mobilni telefoni. Droga je unošena u zatvor na više načina, uključujući i tokom poseta.

Tokom telefonskih razgovora, Kristijansen i Hagen su navodno razgovarali i o jačini i ukusu droga, kao i ranijim gubicima "na poslu". Pozivi Bjanki Rašić navodno uključuju razgovor o preuzimanju i isporuci švercovane robe, što je uključivanje uzima robe od bajkera "Rebelsa" u Kanberi.

Nijedan od dva člana bajkerskih bande nije optužen u vezi sa istragom, iako ih dovode u vezu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here