Dron popularniji od bidermajera

0

Vuk Papić sa svojim mini-helikopterom
 

– Helikopter za snimanje iz vazduha ili dron, kako ga još zovu, kupio mi je otac pre godinu i po dana na moj nagovor jer sam zahvaljujući internetu upoznao sve njegove karakteristike i poželeo sam da ga imam. Snimanje pomoću drona daje ptičju perspektivu i budi kreativnost. Ovom letelicom se upravlja pomoću stanice koja se nalazi na zemlji. Upravljati njom nije lako. Nije to kao voziti bicikl. Pre početka letenja potrebno je obaviti niz priprema. Sve je na baterije, helikopter može da leti desetak minuta, a ja na zemlji imam pregled šta kamera ima u svom vidokrugu. Mnogo mi je pomoglo znanje iz video-igrica. Dronom snimam bar jednom sedmično, što za kulturne manifestacije, što za svadbe i mature, a na svadbama devojke više gledaju u dron nego u bidermajer – objašnjava Vuk.

 

"Slike moga grada"

Za svoj dosadašnji rad Vuk Papić je nagrađivan nekoliko puta. Na međunarodnoj izložbi na temu "Slike moga grada" za snimak iz ptičje perspektive osvojio je prvo mesto. Na takmičenju "Snaga različitosti", koje je organizovano u Novom Pazaru pod okriljem Ujedinjenih nacija, plasirao se među 20 najboljih fotografa. Snima modne fotografije za potrebe agencija, izlagao je i u beogradskom Art getu, a završio je kurs fotografije kod Saše Preradovića, poznatog srpskog umetničkog fotografa.

A posla ima sve više. Na Zlatiboru je često angažovan za snimanje vikendica i apartmana koji se spremaju za prodaju, ali i za turističke fotografije za promocije na sajmovima.

 

Fotografiju je zavoleo još u osnovnoj školi. Njegov otac Nedeljko Papić je već tri decenije vlasnik Foto studija Holivud u Užicu.

 

– Sve što sam naučio o fotografiji i snimanju bar 80 procenata je zasluga moga oca. Nije me gurao od ovog posla, ali nije me ni odvraćao. Za dobar snimak i dobru fotografiju potrebna je dobra oprema. Imamo nikon D 810 koji je poslednja reč tehnike.

 

Otac je vrlo zadovoljan sinovljevim uspehom, a najveći deo vremena posle škole Vuk provodi u očevom foto studiju.

 

– Počeo je sa video-igricama i iz te igre moj sin se razvija u ozbiljnog umetničkog fotografa. Zato roditelji treba da puste decu da razvijaju kreativnost jer nikada se ne zna gde će ih ona odvesti. U slučaju moga sina ona se isplatila – ističe otac Nedeljko ne krijući širok roditeljski osmeh.

 

Užice iz vazduha
 

U ovom delu Srbije ima samo nekoliko helikoptera koji služe za snimanje. Razlog je vrlo jednostavan. Njihove cene kreću se od nekoliko stotina, pa do 5.000 evra, što za najveći broj osiromašenog stanovništva predstavlja pozamašnu svotu novca. Moderniji helikopteri sa namontiranom kamerom mogu da snimaju sa visine od nekoliko kilometara. Vukov može da snima sa visine od jednog kilometra. Testirao ga je do visine od pola kilometra, a najčešće ga koristi na visinama od 300 metara. Na toj visini ima i bezbedan let i profesionalan snimak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here