Lična arhiva
KONAČNO SVADBA U SRBIJI: Mladenci ispred Golubačke tvrđave

Kada su počinjale da igraju u veteranskoj grupi KUD Jedinstvo iz Beča Violeta Matić i Milica Dačić nisu mogle ni da pretpostave da će se njihovo jedanaestogodišnje druženje oplemeniti na najlepši mogući način, da će ih brakom oroditi, deca prvenci Tijana i Aleksandar. Ljubav dvoje mladih krunisana je ovih dana, posle prošlogodišnjeg odlaganja zbog pandemije, svadbom u domovini.

– Spojio ih je folklor, mi volimo u šali da kažemo da njih dvoje treba du budu zahvalni Aleksandrovom bratu Jovanu koji je u jednom trenutku u školi imao poteškoća sa francuskim, pa je zamolio Tijanu, koja je tada kao i Jovan bila aktivna u KUD-u Jedinstvo, da mu pomogne. Ona je to činila i jednom prilikom upoznala Aleksandra. Bila je to ljubav na prvi pogled. Ista interesovanja, ljubav prema folkloru učinili su da veoma brzo shvate da svaki slobodan trenutak žele da provode zajedno. Ubrzo su oboje postali članovi bečkog KUD “Bora Stanković”, tamo igrali folklor i bili aktivni sve dok zbog obaveza nisu prestali da nastupaju – prisećaju se majke mladenaca.

Prestali su da Tijana i Aleksandar da igraju, ali ne i da se vole.

– Prilikom puta u Mostar Aleksandar je Tijanu zaprosio na vrlo romantičan način na Starom mostu i tako su počeli njihovi i naši planovi za najsrećniji dan. Ponosne smo na svoju decu, jer su pre svega odrasli u dobre i skromne ljude, koji cene prave vrednosti života i poštuju roditelje, pa smo im poželele puno dobrih naslednika, nama unučića – dodaju drugarice, sada već prije.

Dugo očekivani dan započeo je u mladinoj rodnoj kući kod oca Miše Dačića u Brzoj Palanci, gde su mladoženja i njegovi veseli svatovi stigli u ranim jutarnjim satima. Mladoženju Aleksandra, njegove roditelje Velišu i Violetu Matić, devera Jovana, kumove, starog svata i ostale goste sa osmehom i pesmom dočekali su mladina majka Milica Dačić, otac Miša sa suprugom Karoline Dačić i brat Jovan.

Vesele svatove kitila je mladina sestra Nikolina pa je posle kraćeg veselja počeo i običaj kupovine mlade.

Brat Jovan, sestra Nikolina i ujak Nikola Boro uz šalu su se po običaju “cenkali” ali i postigli dogovor, pa je uz pesmu “Sestra mi je poručila da se udaje” brat Jovan izveo Tijanu i predao je mladoženji i deveru Jovanu Matiću koga je mlada darovala i vezala mu deverski peškir.

Suze koje su u tom trenutku bile neizbežne potekle su mladinoj sestri, majci ali i ocu.

Svekrva Violeta radosna jer su dobili snahu, darivala je mladu, a zatim je usledio običaj darivanja mladoženje od mladinih roditelja, kao i čaša vina za Aleksandra od tašte Milice na čijem dnu je bio zlatnik.

Mlada je čašu uspešno razbila i krenula je vesela kolona putem ka Carevcu, Aleksandrovom rodnom mestu.

Venčanje je upriličeno u Crkvi Svete Petke u Carevcu, ispred koje su ih dočekali trubači.

Posle crkvenog zaveta na večnu ljubav i lomljenja pogače svatovi su se po starom običaju uputili pešice do doma porodice Matić gde je obavljeno građansko venčanje.

TRADICIJA NA SVAKOM KORAKU: Ispoštovani su brojni svadbeni običaji

Mlada na jastuku i drugi običaji

Carevačke običaje radoznalo su pratili svi već pristigli svatovi sa mladine i mladoženjine strane – okretanje mlade na jastuku, na fotelji, bacanje bombona i žita iz sita, podizanje i darivanje nakumčeta kao i bacanje jastuka na krov posle svega od strane takozvanog mladoženjskog momka, Aleksandrovog brata od tetke Ivana Marjanovića.

Uz osmeh mladoženja je uneo mladu u kuću i posle darovanja kumova i starog svata, krenulo se u restoran na veselje.

Porodice Matić i Dačić zahvaljuju svim svatovima na nezaboravnom danu. Posebno ističu da je svadbu uveličao dolazak veteranske družine KUD Jedinstvo.

Prvi ples i veselje

Svadbeno veselje je održano u Velikom Gradištu uz muziku orkestra Horoskop čiji je šef Bojko Aksentijević, inače mladoženjin stric koji je mladence i vozio. Dolazak mladenaca u salu ispraćen je gromoglasnim aplauzom, usledio je i prvi ples, bacanje bidermajera, a zatim su se ređale vesele pesme uz igru i pevanje svatova do kasnih sati.

Prelepa mladenačka torta dovezena uz vatromet i pratnju trubača.

Medeni mesec u Zanzibaru

Mladenci su zadovoljni i presrećni otputovali na medeni mesec u Zanzibar, a jedva čekaju da po povratku sa roditeljima podele dogodovštine sa putovanja i svadbe.