Tanjug
Umor, brzina i bahatost kao uzrok nesreća: Sve češća slika iz Srbije

Srpski drumovi bili su ovog vikenda kao gubilišta! Za nepunih 48 sati u saobraćajnim nesrećama je poginulo devet osoba, uglavnom mladih ljudi koji su tek zakoračili u život.

Još se ni suze isplakane za četvoro mladih, koji su u subotu ujutro nastradali u mestu Tabanović kod Šapca, nisu osušile a usledila je nova tragedija, ovaj put kod Srpskog Itebeja gde su poginuli nerazdvojni drugovi Ljubomir Marinkov (25) i Dejan Tot (22) iz Srpskog Itebeja u opštini Žitište. Njih dvojica su motorom, kojim je upravljao Marinkov, naletela na nepravilno osvetljen traktor sa presom za slamu, a od zadobijenih povreda obojica su izdahnula na licu mesta.

Mladići za primer

– To su bili mladići za primer! Ljubomir je iz ugledne familije koja se bavi poljoprivredom. Odmalena je igrao folklor, a obožavao je automobile i motore. Dane je provodio u radionici u dvorištu porodične kuće gde mu je često dolazio Dejan. Ma nije bilo dana da se Dejan i Ljuba ne vide, ne popiju kafu i prepričaju dnevne događaje. Bili su nerazdvojni, a biće i sahranjeni zajedno – kroz suze je za medije rekao jedan od komšija.

Nova tragedija dogodila se u nedelju popodne kod Batočine gde je poginuo Z. C. (47) iz Požarevca, dok je povređeno sedmoro ljudi. Među povređenima su jedno dete i trudnica. Do nesreće je došlo kada je mercedes, koji se kretao iz pravca Kragujevca ka Batočini, prešao na levu stranu i direktno se sudario sa alfa-romeom. Potom je naleteo na drugi mercedes koji je išao iz Batočine ka Kragujevcu, a četvrto vozilo, da bi izbeglo sudar, skrenulo je i udarilo u zaštitnu ogradu. Nažalost, ni tu nije bio kraj liste tragedija koje su se ovog vikenda dogodile na srpskim drumovima. Naime, kod Kruševca su poginuli supružnici Radica G. i Dragan G, dok je njihova ćerka povređena, kada se prevrnuo traktor na kojem su se nalazili.

I dok su regionalni putevi ovog vikenda bili poprišta saobraćajnog horora, na čuvenoj Ibarskoj magistrali, poznatoj po velikom broju udesa i poginulih, kao i na ostalim putevima u čačanskom kraju ove godine je smanjen broj nesreća. Tome su najaviše doprineli stroža kaznena politika, kao i pojačana kontrola saobraćaja, izjavio je za RTS Srećko Nikolić, zamenik komandira Saobraćajne policije u Čačku.

– Za vreme turističke sezone na državnim putevima prvog reda obavljamo pojačanu kontrolu saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje težih saobraćajnih prekršaja koji bitno utiču na bezbednost saobraćaja kao što su preticanje preko pune linije, prekoračenje dozvoljene brzine kretanja i korišćenje sigurnosnog pojasa vozača i putnika – rekao je Nikolić.

Ibarska za primer

On je, istovremeno, savetovao vozačima da pre putovanja provere tehničku ispravnost vozila, da na put krenu odmorni, da u toku vožnje prave pauze radi odmora i da poštuju saobraćajne propise.

Takođe, i deonica autoputa Ljig-Preljina, koju sve više vozača koristi, ne samo da je rasteretila Ibarsku magistralu, godinama nazivanu “velikom crnom tačkom”. Rezultat toga je, uz napore policije, značajno smanjen broj udesa, brži protok saobraćaja i, što je najvažnije, nikad manje poginulih!

U čačanskom kraju ima razloga za zadovoljstvo, bar kada je reč o bezbednosti saobraćaja, ali nije ista situacija i u drugim krajevima Srbije, na šta je upozorio Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

– Broj saobraćajnih nesreća ovog leta je drastično povećan u odnosu na prošlu godinu i neće se zaustaviti. Represivne mere su na maksimumu, saobraćajna policija stalno kontroliše učesnike u saobraćaju, a kazne su stroge, ali za bezbednost saobraćaja je ključno da se dodatno podigne svest učesnika u saobraćaju, kao i da se uvede saobraćajno obrazovanje u škole, što je predlagano još pre 10 godina – zaključio je Okanović.

Kolaps na Gradini

Na graničnom prelazu Gradina između Srbije i Bugarske putnička vozila su u nedelju na izlasku iz Srbije čekala više od sedam sati, a kolona je bila dugačka sedam kilometara. Razlog za kilometarske kolone je teška saobraćajna nesreća u Bugarskoj u kojoj su učestvovala dva automobila i kamion, a jedna osoba je izgubila život. Zbog uviđaja koji je sprovodila bugarska policija na auto-putu je satima bio potpuno obustavljen saobraćaj.

Za razliku od prelaza sa Mađarskom ili Hrvatskom, prema Bugarskoj nema naročito pogodnih alternativnih prelaza, ali je policija savetovala vozačima da se upute ka Preševu ili Vrškoj čuki. Posle uviđaja saobraćaj je normalizovan, ali je svejedno bilo potrebno više sati da se saobraćaj normalizuje.

Duže radno vreme na Bajmoku

Na 175 kilometara dugoj srpsko-mađarskoj granici postoji osam graničnih prelaza, od čega tri rade neprekidno. Ostalih pet prelaza otvoreno je od sedam ujutru do 19 časova. Ali, zbog pritiska saobraćaja je za vikend radno vreme produženo do 22 sata, dok će izmenama sporazuma dve vlade, te proširenja kapaciteta uskoro i ti prelazi raditi 24 sata. Granični prelaz Bajmok-Bačalmaš je poslednjih godina sve popularniji alternativni pravac među našim ljudima na radu u inostranstvu.

Nove cene putarina

Vožnja auto-putevima u Srbiji, uključujući i novoizgrađene deonice između Ljiga i Preljine, deonice kroz Grdeličku klisuru i pravac od Niša prema Dimitrovgradu, skuplji je od 29. jula za 12 odsto. Skupština Srbije usvojila je 8. jula izmenu Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara kojom je propisano povećanje cene putarine.

Cena putarine povećava se kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva i delimično se postiže usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja, razvoja i izgradnje auto-puteva. Putarina je poslednji put u Srbiji poskupela 7. januara 2017. godine – za 10 odsto.

Integrisano s Makedoncima

Skupština Srbije usvojila je u julu Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o uspostavljanju zajedničkih kontrola na graničnom prelazu za međunarodni drumski saobraćaj Preševo-Tabanovce. To će značajno ubrzati saobraćaj, jer se vozila neće zaustavljati na dve, već samo jednoj policijskoj, odnosno carinskoj kontroli.

– Bez obzira na to koliko ulažemo u infrastrukturu postoji problem barijera koje nisu samo pitanje gužvi u letnjem periodu. One pogotovo postoje kod prevoza tereta gde se nekad čeka i po 10 do 15 sati na Horgošu, Batrovcima, Dimitrovgradu – izjavila je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović i istakla da je to glavni razlog zbog kojeg se krenulo u razgovore sa susednim zemljama da se napravi jedna kontrola na granici.