Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Generalni sekretar AMSS Milan Nikolić izjavio je da će takozvana „drumska mafija“ pokušati da iskoristi sezonu letnjih odmora i putovanja i upozorio da se nam putevima namerno podmeću predmeti kako bi se izazvala nesreća.

On je objasnio da se predmeti postavljaju tako da bi neko naleteo, a zatim se ti što su predmet postavili pojavljuju „kao neko ko rešava problem“ i upozorio da takva lažna pomoć na putu zatim vozilo i vozača odvozi u servis kako bi naplatili stvarne ili fiktivne troškove kvara.

– To su različite metode, razrađene godinama. To su posipanje ulja, bušenje hladnjaka na benzinskim stanicama i u zaustavnim trakama. Koriste se i metalnim predmetima koji bi izbušili pneumatike, bave se i podizanjem tzv. češnjeva sa nadvožnjaka – rekao je on.

Prema njegovim rečima, vozači koji se kreću auto-putem od 120 kilometara na sat ne mogu da reaguju ni preko dana, a kamoli noću kada naiđu na takve prepreke na putu, kao i da vozačima to ne izgleda kao prevara i da su najčešće zadovoljni što su preživeli i on i saputnici.

– On tu iznenadnu pomoć doživi kao sreću u nesreći, pomoć prihvati ne sluteći da se radi o isplaniranom krivičnom delu. Odovoze ga u servis gde mu prijavljuju razne kvarove po enormnim cenama – kazao je Nikolić i dodao da vozači shvate da je prevara tek kada čuju za cenu otklanjanja kvara.

Kako kaže, prevaranti tada zauzmu drugi stav i traže od 300 do 500 evra jer su obavili šlepanje i dijagnostiku.

Naveo je da je reč o uigranoj prevari koja se događa godinama, ali i u zemljama regiona i preporučio vozačima da se, ukoliko se nađu u takvoj situaciji, obrate policiji ili AMSS.

– Ne samo oni koji su u zamci, nego i oni koji primete da se nešto čudno dešava na auto-putu neka pozovu AMSS – napomenuo je Nikolić i dodao da su žrtve više stranci nego građani Srbije, budući da se oni lakse snađu u takvim situacijama.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime