B. Miličić
IZ ALBUMA USPOMENA: Članovi kluba na jednom od nekadašnjih okupljanja

Članovi Kluba Jugoslovena 1976 iz Vajsenburga prilagodili su se novim uslovima života u vremenu pandemije virusa korona i klupske prostorije samo povremeno posete i otvaraju. Miroslav Lazić predsednik kluba kaže da su se poslednji put u većem broju sastali da bi obeležili i proslavili Dan žena. Međutim, zbog preporuka i najave težeg stanja sa virusom korona, odustali su od proslave i od tada praktično nije bilo brojnijeg okupljanja članova i prijatelja u klupskim prostorijama.

– Imali smo u klupskim prostorijama nekoliko proslava privatnog karaktera u užem krugu, kao što su rođendani, a sve ostalo vreme prostorije su bile zaključane. Nas nekoliko povremeno odlazi u prostorije da vidimo da li je sve u redu. Plaćamo malu kiriju za korišćenje tog prostora i imamo odlične odnose sa gradskim vlastima Vajsenburga. Oni su nam već ranije promenili prozore i vrata na prostorijama, sredili grejanje. S obzirom na to da smo za vreme starogradskog festa imali problema sa strujom, iz grada su obećali da će raditi nove elektro-instalacije u našim prostorijama, i to bi trebalo da se ostvari uskoro – kaže Miroslav Lazić.

Zanimljivo je da su se u neka lepša vremena članovi ovog kluba iz severne Bavarske pripremali za zimu kao što su to nekada radili u zavičaju. Budući da koriste zgradu na tri nivoa i imaju veliki prostor, bilo je mogućnosti da se pripremi sve za zimu: sušili su meso, pravili zimnicu, najčešće su kiselili kupus, a onda se to sve trošilo zajednički na druženjima vikendom, na slavljima ili privatnim proslavama. Uz miris sarme, pečenja i drugih domaćih đakonija u jesen i zimu skoro svakog vikenda okupljali su se članovi ovog kluba, njihovi prijatelji, a neretko i Nemci. Kao pravi domaćini, članovi kluba iz Vajsenburga znali su da ugoste predstavnike grada i gradskih institucija, a oni su rado dolazili i uživali u specijalitetima naše kuhinje. Takva okupljanja za vikende i praznike bila su jedan od zaštitnih znakova ovog kluba i ljudi u njemu. Toga više nema a to mnogo nedostaje svim članovima, tako da samo za vikend ponekad otvore klupske prostorije, u njima se kratko zadrže i svako ide svojoj porodici.

– Ove jeseni je nas nekoliko pripremalo i kiselilo kupus u klupskim prostorijama. Ranije smo po našem receptu kod jednog nemačkog mesara pripremali meso i suhomesnate proizvode. Bilo je to lepo vreme, ali u uslovima virusa korona odustali smo od pripreme mesa za zimu, pogotovo što više nema okupljanja – kaže Miroslav Lazić.

On dodaje da se svi u klubu nadaju da ovo stanje neće trajati još dugo i da će ponovo doći vreme zajedničkih druženja i okupljanja u prostorijama u Nordring 4
u Vajsenburgu.

Smena generacija

Kao i drugi klubovi koji su okupljali naše ljude iz prve generacije gastarbajtera, tako i Klub Jugoslovena 1976 iz Vajsenburga, deli sudbinu smene generacija. Stariji članovi odlaze u penziju, neki ostaju da žive u Nemačkoj, drugi se vraćaju u zavičaj, a trećina veći deo godine provede u zavičaju uz povremene dolaske u Nemačku. Miroslav Lazić kaže da iako neki odlaze, drugi dolaze pa se i dalje održava klub u kome trenutno članstvo ima 30 porodica.

Srećom ima posla

Miroslav Lazić radi u firmi koja proizvodi delove za automobilsku industriju i kaže da imaju posla do kraja godove, ali i u sledećoj godini.

– Potpuno smo zaposleni, radimo šest dana u sedmici, dakle i subotom. Prema potrebi se radi u dve smene i kažu nam da će i sledeće godine biti posla, što nas svakako raduje, pogotovo u ovo vreme kada u nekim firmama radnici idu na čekanje ili rade pola radnog vremena – zadovoljno govori o radnim obavezama Lazić.