B. M.
Svetkovina: Manastir Svetog Nikole na Ozrenu

Svake godine za Veliku Gospojinu kod manastira Svetog Nikole na Ozrenu kod Doboja okupi se nekoliko hiljada domaćina i gostiju iz dijaspore.

Tako je bilo i ove godine kada je na okolnim livadama oko svetinje bilo parkirano na stotine automobila sa registarskim oznakama iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Austrije, Švajcarske, Italije, Francuske i drugih evropskih država.

Iz Slovenije je stigla veća grupa ljudi Ozrenaca. Nosili su majice sa natpisom “100 posto Ozrenac” ili “Ozren – sveta zemlja Nemanjića”. Među njima je bio i Dragan, mladić koji živi u Sloveniji gde je rođen, a roditelji su mu s Ozrena.

– Mi svake godine dolazimo, kampujemo nekoliko dana i lepo nam je – kaže Dragan.

Za veliki praznik na Ozren dolaze i Drago Radovanović i Željko Miličić iz Liješca, Mićo Borojević iz Gornjeg Klakara i Stevo Pantić iz Male Brusnice, svi iz opštine Brod. Veliku pažnju na saboru privukle su baka i unuka u narodnim nošnjama čija lepota je zadivila sve prisutne.

Svi gosti su prvo prisustvovali bogosluženju, zapalili sveće, a potom uživajući obilazeći šatore pod kojima ima svega, kao na pravom narodnom vašaru.

Mnogi su došli da pomole Bogu i da natoče vode s izvora. Radost je brojnim gostima donelo kolo ispred manastira. Mnogi su stigli da bi darivali ovu svetinju. Svi su otišli punog srca, sa željom da dođu i sledeće godine.

Svojevrsna izložba ikona

Od jagnjetine do dronova

Pored pevača i muzičara, nudila se vruća i hladna jagnjetina, prasetina sa ražnja, specijaliteti sa roštilja, igračke, zastave sa raznim znamenjima, ikone na platnu, drvetu i staklu, šargije, frule, dvojnice i – dronovi koji svetle.

Za svakog je bilo ponešto, a za nekog sve. Jedni su bili oduševljeni loptom sa grbom Partizana, drugi lošom imitacijom Barbike, a treći muzikom.